IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фотографиране на диви животни

6 юни 2012 05 20

Вижте някои „извънземни” моменти от живота в дивата природа

Снимка: myrandomstuff.se

Снимка: myrandomstuff.se

Не е достатъчно да подберете точния ъгъл и светлина за правилната снимка, много е важно да знаете как да уловите верния момент! Мисълта е на Хенри Картие-Бресон, френски фотограф, живял през почти целия 20 век и малко от 21 и титулуван за баща на съвременната фотожурналистика.

И дори понякога, ако фотографът просто e извадил невероятен късмет и трябва само да натисне едно копче, за да улови неповторима гледка, най-често именно неговото търпение, подготовка и саможертва да запечата определен умерено предсказуем момент, са в основата на абсолютно сюрреалистични образи, уловени на филм. Изцяло негова заслуга.

Има и такива, които напълно се посвещават на това да улавят хора и животни в най-причудливи мигове от съществуването им. Създадени с много чувство за хумор техните снимки-уникати са изстрадани, родени под щастлива звезда и съответно високо ценени.

А вероятно няма по-голямо предизвикателство от това, да се снимат диви животни. Тук преследването на перфектния кадър е безкрайно и въобще няма нищо общо със снимането на сграда, сватба или пейзаж, където обектът  донякъде е задължаващ, но и податлив. При животните фото-плячката действа спорадично и хаотично и е непредвидима и неуловима.

Ако все пак смятате това за свое призвание и вярвате, че притежавате необходимите качества, за да се пробвате, ето ви няколко съвета, които ще ви помогнат да снимате дивата фауна като професионалист:

Ставайте рано. Може да се подразбира, но за хората със сериозни намерения в бранша, рано значи наистина рано – с изгрева вие трябва вече да сте на позиция.

Пот. Бъдете сигурни, че ще трябва да се поизпотите – често се налага да се катерят дървета, височини и прочее, затова, ако не сте във форма – влезте обезателно.

Проучете внимателно. Ако отивате на място, което не познавате, не се уповавайте само на помощ от местните – заровете се във всяка статия, книга и филм, който могат да ви подготвят за мястото, на което отивате.

Бъдете безкрайно търпеливи и тихи! Нетърпението не би ви докарало до никъде във фотографията като цяло, а когато става въпрос за диви зверове – съвсем. Критичната и абсолютна екзистенциално важна основа на снимането в дивата природа е наличието на огромно количество време. Влудяващо е, но възнаграждението за усилията си заслужава!

Бъдете спокойни и отпуснати! Снимането сред природата не бива да бъде състезание. Проявете любов, усет и разбиране към околната среда, не се дръжте и чувствайте като чуждо тяло и тя ще ви се отблагодари;

Това са все неща, върху които човек трябва да работи и да надгражда в себе си. Процесът е дълъг, но ако имате желание, ще стигнете до там, а дотогава се насладете на някои изумителни снимки от живота на животните в нашата галерия.

КоментариКоментари