IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плодове на борба с глада

4 юли 2012 06 30

Артистът, рисуващ с храна

Снимка: dimitritsykalov.com

Снимка: dimitritsykalov.com

Димитри Цикалов е руски скулптор, който използва храната, за да изпраща екологични и социални послания към света като варварското отношение към животни, разхищението на храна от развитите страни и световния глад. Той живее в малко селце не далеч от Париж и първата с самостоятелна изложба прави през 2004 год.

Неговото изкуство борави смело с голото тяло на обикновения човек, живота и смъртта и както сам казва той за него - то се противопоставя на бруталността на нещото, в което се епревърнал съвременния свят.

Като свои изразни средства Димитри Цикалов ползва дърво и земя и всякаква форма на сурово и обработено месо, и провокира хората, загубили чувствителността от пренасищане, да се сепнат, да отворят очи, да усетят. „Човек не може да подминава убийствата, жестокостта, безразличието...", казва Цикалов. Изложбата му от фотографии на голи хора, държащи оръжия изработени от месо с капеща от тях кръв, се превръща в едно от най-противоречивите артистичните събития на Париж през 2008 год.

 

 Скулпторът не подминава и гниещите плодове и зеленчуци – те са чeсто от кампанията му срещу разхищението на храна. Той изработва реалистични ужасяващи образи върху нежелани и гниещи плодове, заявявайки позицията си, че всеки един изхвърлен плод може да спаси живот.

Разгледайте плодовите черепи в нашата галерия.

КоментариКоментари