IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танцът на скорците

20 ноември 2012 07 00

Те са стотици, но летят като един

Снимка: Alan Mackenzie

Снимка: Alan Mackenzie

За някои следните снимки може да изглеждат като романтичен спектакъл на природата, други биха го свързали с филм на ужасите, а за трети означава безкрайно чистене на балкона и улицата пред дома им. Хората, обаче не могат да отлепят очи от небето, където стотици скорци правят невероятен „танц" ежегодно.

В процеса на тяхната миграция, птиците образуват интересни фигурки, променяйки ненадейно посоката си сякаш като по команда. Те се превръщат в „живи облаци", като нито една от тях не се отделя от ятото, все едно са вързани с невидими въжета.

Някои изследователи, които прекарват доста време в изучаването на навиците на скорците, са на мнение, че това явление, което превръща от 100 до 4000 в едно цяло с перфектна координация, е отвъд биологията на вида. Не е ясно как скорците отговарят толкова бързо и адекватно на една команда от водача на стадото. Има и догадки, че начинът им на летене е съобразен с тяхната безопасност и всяка птица пази определено разстояние от другите. В момента, в който траекторията на съседите ѝ се промени, тя тръгва след тях, догонвайки определената си дистанция.

Без значение каква е причината и кой командва парада, небето се превръща в красива арена, пълна с живот. Това може да се види през февруари и ноември. И ако не сте попадали на подобна гледка на родна земя, то погледнете в галерията ни какво се случва във Великобритания.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари