IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Химична манипулация с цветен резултат

30 май 2013 06 00

Уникални цветни структури, получени в лабораторията

Снимка: mymodernmet.com

Снимка: mymodernmet.com

Химията е навсякъде около нас. Макар че за голяма част от хората тя е трудна материя, нейните достойнства не трябва да бъдат пренебрегвани. Поредното доказателство за това е работата на харвардския докторант Уим Нуурдуин, който умее да борави с постиженията на науката и внимателно да манипулира различни химични съединения. Резултатът от опитите на Нуурдуин са прекрасни микроскопични структури, приличащи на цветя.

Уникалните „растения“ са образувани вследствие съчетанието на разтворими вещества, които естествено реагират едни с други, както и с околната среда. По този начин харвардският докторант създава самостоятелна флорална архитектура. Някои от съставките на цветята са бариев хлорид, натриев силикат и вода. Благодарение на намесата на въглеродния диоксид от въздуха се получава реакция, след която се утаяват кристали.


След това следва втора реакция, която добавя силициев диоксид на растящите структури. Според Нуурдуин от няколко десетилетия хората са заинтригувани от начина , по който сложните форми са се появили в природата. Неговата настояща работа помага да се докаже тезата, че химическите промени са възможни единствено чрез околната среда. За финалното оформяне вида на цветята химикът споделя само, че роля играе промененото pH.

Влезте в галерията и разгледайте специалните цветя.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари