Много хора свързват държавите, които са посетили като туристи именно с храната, която са яли на съответната дестинация. Точно този факт е вдъхновил авторите на този проект Хенри Харгрийвс (фотограф) и Кейтлин Левин (стилист). Двамата са създали цял атлас от карти на някои от най-известните страни и континенти в света, на базата на храните, които се отглеждат и консумират най-много там.
За своята „вкусна картография“ Кейтлин и Хенри били мотивирани точно от своята огромна страст към пътуванията. Те са създали игрива поредица от географски местоположения, направени от емблематичните храни, които най-добре представят съответната страна или континент. Картите са изработени от истински хранителни продукти като царевица, ориз, паста, плодове, зеленчуци, морски дарове и т. н. Неслучайно в САЩ преобладава царевицата, в Нова Зеландия – кивито, а в Обединеното кралство – бисквитите.
Проектът показва и факта, че храната обединява хората, както и това, че различните хранителни съставки са дооформили културната идентичност на всяко място.
Авторите казват за своя оригинален проект следното: „Тези карти показват как храната обикаля земното кълбо и променя хората. Никой не знае защо доматите, които идват от Южна Америка, са станали царе в Италия, нито пък защо скаридите са любими на австралийците, нито защо французите не сядат на масата без хляб и сирене.“
Вижте снимки и на другите „вкусни“ карти в нашата галерия!