IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виртуална обиколка на някои от световните музеи

26 май 2019 10 45

Световното изкуство директно във вашия дом

Снимка - istockphoto

Снимка - istockphoto

Всеки ден хиляди хора обикалят музеите по света, за да се насладят на невероятни картини. Но какво да направим, ако нямаме времето или пък средствата, за да видим на живо творби от Пикасо, Гоя и други известни художници?

С развитието на технологиите става все по-лесно да се докоснем до световното изкуство, което се намира далеч от нас. Вместо да чакаме часове на опашка, може да разгледаме красивите творби легнали удобно на дивана. Освен виртуална разходка, музеите предлагат и информация за всяка една картина, анализ на творбата от видни експерти, както и възможност за принтиране на шедьоврите.

Лувъра, Париж

Един от най-големите музеи в Европа, съхраняващ около 400 хил. творби, предлага повече от 150 хил. от тях онлайн. Макар на живо картината на Леонардо да Винчи – Мона Лиза – да не може да се доближава, то в онлайн платформата на музея можете направо да я „свалите“ от стената. Дори имате възможност да я обърнете, за да видите как дървото се е запазило повече от 500 години.

Виртуална обиколка можете да направите тук.

Снимка: Istockphoto

Музеят на историята и изкуствата във Виена

Едни от най-добрите колекции от европейското изкуство се намират в столицата на Австрия. Дигиталната обиколка ви позволява да разгледате всяка една галерия на 360 градуса. Благодарение на проекта Google Art можете да се запознаете с някои от най-големите шедьоври на музея, сред които са „Разпятието“ на Рогир ван дер Вейден от 1445 г. Едно от скритите богатства, които можете да откриете, е т. нар. „кабинет на любопитството“ с повече от 2 200 исторически предмета.

Виртуална обиколка можете да направите тук.

Снимка: Istockphoto

Музеят на изкуствата „Метрополитън“, САЩ

Най-големият музей в Америка представя на своя сайт 400 хил. творби. Освен дигитална обиколка на всички галерии, може да се присъедините към групите за търсене на 11 съкровища от Втората световна война. Също така на сайта са показани най-новите творби и имате възможността да разгледате галерия 634, където се провеждат редовно концерти.

Виртуална обиколка на музея можете да направите тук.

Снимка: Istockphoto

Прадо, Испания

Домът на националното изкуство на Испания ви дава възможност да се насладите на шедьоври от Гоя, Ел Греко и Веласкес. С един клик може да разгледате богатото съдържание на музея с много видеоклипове и 228 аудиогида. Информацията за всяка една картина ви помага да разберете защо едно от очите на Дюрер в неговия автопортрет гледа право към вас, а другото гледа в пространството.

Виртуална обиколка можете да направите тук.

Снимка: Istockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари