Канадски учени установиха връзка между дължината на пръстите и поведението на мъжете.

Мъжете с по-дълъг безименен пръст работят повече, по-склонни са да поемат рискове и обикновено не приемат отговор "не", независимо дали от жена или в делова сделка. Затова често те са и по-успешна кариера.

От друга страна, по-дългият показалец е признак, че мъжът е солиден и не поема рискове, дори и това да изглежда малко скучно.

Разликата в дължината между показалеца и безименния пръст е показател за нивата на тестостерона през вътреутробното развитие както на мъжете, така и на жените.

Връзката с поведението обаче съществува само при мъжете, установиха учените от университета Конкордия. Те измериха дължината на пръстите и проследиха личностовите разлики на 415 мъже и жени.

Тестостеронът преди раждането влияе върху развитието на мозъка, но и забавя растежа на показалеца спрямо останалите пръсти.

Колкото по-дълъг е безименния пръст от показалеца, на толкова повече тестостерон е бил изложен мъжът. Това го е направило алфа-мъжкар, с по-голяма склонност към рискове, но и с по-голяма воля за победа.

Такива мъже обикновено поемат рискове във всички сфери на живота. Жените ги харесват, защото ги смятат за по-издръжливи и уверени.

"Резултатите ни показват връзка между високия тестостерон и поемането на рискове сред мъжете в три области - забавленията, социалната и финансовата сфера.

Тъй като жените харесват здрави, самоуверени и богати за партньори, мъжете са склонни да поемат рискове в спорта, в отношенията си с хората и във финансите си, за да станат привлекателни за дамите. Интересното е, че тази тенденция се влияе от излагането на тестостерон" - каза Ерик Стенстром от екипа.

При жените обаче няма връзка между дължината на пръстите и поведението. При тях най-често показалецът и безименният пръст не се различават много.

Предишно изследване установи, че лондонските банкери имат повече успех, ако са с дълъг безименен пръст. Вероятно такива мъже поемат повече рискове и реагират по-бързо на пазарните промени.