IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуството да се изслушваме

10 ноември 2005 16 05

Изкуството да се изслушваме

Когато връзката стигне до задънена улица, една от главните причини за това е липсата на комуникация. Ако не можете да разговаряте с партньора си, няма начин да предотвратите раздялата.

Това, което трябва да се направи, е да не позволявате изобщо да се стига до такъв проблем. Основната част от добрата комуникация е изслушването на човека срещу вас. Предлагаме ви няколко съвета за това как да се превърнете в добър слушател.


Съсредоточете се наистина върху разговора

Ако партньорът ви има желание да говори, оставете всичко и наистина слушайте това, което той ви говори. Реално погледнато няма как едновременно да внимавате в разговора и да си мислите за нещата, които има да свършите до края на деня.

Слушайте какво наистина ви се казва

Когато се карате, е много лесно да чуете само онова, което ви се иска, а останалото да отминете. Не превръщайте всяка езикова грешка на партньора ви в контра-аргумент, защото това не е клубът по риторика в гимназията, а вашето любимо същество. Поведението ви в спора определя дали ще имате бъдеще заедно или не.

Гледайте го в очите, когато разговаряте

Едно от най-неприятните неща е да говорите с някой, който не иска да ви погледне в очите. Така че, когато с партньора ви обсъждате важни неща, е по-добре да се гледате в очите, а не да разглеждате стаята.

Вземете предвид скритите чувства

Много често партньорът ви няма да каже направо онова, което е в мислите му и от вас зависи да усетите истинските му чувства. Следете интонацията, езика на тялото, очите и т.н. Това е най-лесният начин да разберете какво наистина го тревожи.


Останете спокойни

Много често, когато един от двамата партньори е ядосан за нещо, другият е този, който понася целия натрупал се през деня гняв. Колкото и да ви е трудно, изтърпете спокойно най-тежкия момент и след това вниматлено го накарайте да ви разкаже какво всъщност го е ядосало. Няма никакъв смисъл и вие да се нахвърляте върху него, защото само ще влошите нещата.

И не забравяйте, че способността да говорим ни е дадена, за да общуваме помежду си.

КоментариКоментари