IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрешете проблемите в общуването

27 декември 2005 11 02

Проблемите в комуникацията са една от основните причини за неразбирателство между двама души

Разрешете проблемите в общуването

Проблемите в комуникацията са една от основните причини за неразбирателство между двама души. Нещата стават още по-сериозно, когато става въпрос за общуване в интернет.

Представяме ви някои от най-често срещаните проблеми в общуването, които могат да се окажат пречка за това връзката ви да се превърне от обикновен чат в нещо по-сериозно. Между другото, тези проблеми важат с пълна сила и за комуникацията „лице в лице“, обяснява френският сайт Femme actuelle.

Езикът

Ако разговаряте с партньора си на език, който не е майчин и за двама ви, много лесно могат да се получат недоразумения заради грешно написани думи и недобре изразени мисли. За да избегнете такива „грешки при превода“, поискайте от човека срещу вас да обясни още веднъж това, което е искал да каже или вие изкажете мисълта си по различен начин.

Културата

Ясно е, че за Интернет няма граници. Ако човекът, с който говорите, е отраснал на другия край на света, не очаквайте от него да има същите морални ценности и възприятие за света като вашите.

Ако се окажете на различни мнения по даден въпрос, се замислете на какво се дължат различията ви. Окажат ли се плод на различната ви култура, знайте, че тези различния се заличават много трудно.

По-лесно е да свикнете със „странностите“ на партньора си и да избягвате споровете по фундаментални теми.

Честността или липсата на такава

Една от основните пречки в комуникацията е липсата на честност. Не става дума за това да преиначите истината, а да я скриете. И двамата трябва да сте искрени един с друг- това е смисълът на връзката между двама души.

В противен случай единият винаги ще е излъган.

Фалшивата самоличност

Този проблем се разбира от само себе си. Всяка една лъжлива история, която измислите за себе си, се разкрива рано или късно. Така че изобщо не се захващайте с това, ако искате да намерите истинската си половинка.

Нереалните очаквания

Дайте си ясен отговор, и двамата, на въпроса „Какво очакваме един от друг“. Ако не изясните това, споровете и разочарованията ще станат ежедневие.

Недоразуменията

В основата на повечето проблеми в общуването са недоразуменията. Един човек казва нещо, което се разбира погрешно от друг. Първият решава, че е правилно разбран и проблемите започват.

Ако спорите за нещо, постарайте се да обясните ясно възгледите си и да изгладите неясностите. Така ще стигнете много по-лесно до решение на проблема, а и с времето ще свикнете с особеностите на изразяване на човека срещу вас.

Спомените

Повечето хора приемат мотото „Нека миналото да ме води“. Да се основаваш на опита, натрупан в миналото е прекрасно, стига да не забравяте, че човекът срещу вас е нова личност, която все още не сте опознали. Не го сравнявайте с бившите си гаджета и стари приятели, дори да имат някои общи черти.

Високомерието

Самочувствието е прекрасно качество, но когато се превърне във високомерие, става опасно. Ако смятате, че превъзхождате партньора си, по-добре се разделете преди да го нараните. А и вие няма защо да сте с човек, когото не уважавате.

КоментариКоментари