IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неудобните въпроси, свързани със секса

21 юли 2013 06 30

Как да говорите за теми като болести, предавани по полов път

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Сексът е естествен момент в отношенията между двама души, които изпитват привличане и симпатии един към друг. Преди да стигнете до спалнята обаче, има неща, за които трябва да поговорите. Ако цените своето здраве, както и здравето на човека отсреща, не трябва да отлагате важния разговор, свързан със секса. Дори да не ви е приятно да говорите за броя на сексуалните си партньори или за полово предавани болести, като зрели хора вие трябва да го направите. Мъжкото списание Men's Helath дава съвети как да се справите по-лесно с неудобните теми. Ето ги и тях:

1. Темата за бройките. Когато ви попитат колко сексуални партньори сте имали до момента, това означава, че човекът отсреща иска да разбере цялостното ви отношение към секса. Според сексолога Джой Дейвидсън въпросът не е в точното число, а в нагласата ви към моногамията или секс преживяванията за една нощ. Затова по-добре не назовавайте конкретна бройка, а по-скоро говорете по темата. Обърнете внимание на факти като този, че сте правили безопасен секс или че не сте изневерявали на своите сериозни партньори.

2. Темата за изследванията. Ако очаквате сексът да се случи на следващата ви среща, значи имате пълно право да попитате за сексуалното здраве на човека отсреща. Според доктор Дейвидсън хората трябва да могат да задават въпроса за изследвания толкова лесно, както питат колко е часът, например. Единственият начин да бъдете здрави, е като избягвате заобикалките. Важно е обаче да изберете точния момент, в който да повдигнете темата. Направете го по време на вечеря или докато пийвате нещо, когато сексуалната енергия между вас се усеща и въпросът няма да изглежда неуместен.


3. Темата за полово предаваните болести. Ако в миналото си сте се сблъсквали с някоя болест, то трябва да бъдете честни и да кажете. Особено ако това е заболяване като гениталния херпес, който се проявява на определени периоди, а при мъжете може дори да няма симптоми. Право на всеки човек е да прецени дали би поел риска да прави секс в подобна ситуация.

4. Темата за първия секс. Ако от известно време излизате с човек, когото харесвате, но все още не сте правили секс, това не е повод за тревога. Разликата между жените и мъжете е, че жените искат да усещат емоционална връзка, за да си легнат с някого, а мъжете имат нужда да правят секс, за да се доближат повече до една жена. Ако отношенията ви са сравнително отскоро, периодично може да повдигате темата, но без да карате човека отсреща да се чувства виновен. Напротив, покажете загриженост за чувствата на вашия партньор.

5. Темата за експериментите в леглото. При всяка продължителна връзка е нормално сексът да се променя, допълвайки се от желанията и фантазиите на мъжа и жената. Сексолози съветват преди да поискате нещо ново, първо да поговорите за това. Може да започнете с въпроса: „Опитвал/а ли си някога това?“. Никога не казвайте или не се опитвайте да внушавате, че сексуалният ви живот е скучен и по тази причина искате да направите дадено нещо.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари