IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По какво търсенето на работа си прилича с търсенето на гадже

17 февруари 2015 07 37

10 сходни неща

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Когато човек е на лов за нова работа или за ново гадже, той често се държи по сходен начин. Истината е проста – този индивид е затворил една глава от живота си и чака с нетърпение да отвори нова, а това му действа много вълнуващо.

Ако си търсите мечтаната работа или мечтания партньор в живота, може би ще се изненадате, че двете неща си приличат и то доста.

Ето и по какво точно:

1. Когато сте „на лов“, сте нащрек за всяка опция.

Когато човек се оглежда за нова работа или за нова половинка, той анализира всичките си възможности. Интересува се за такива възможности, разпитвайки приятели и познати, излиза по заведения, където може да общува с хора, следи форуми, уебсайтове и социални медии, използва помощта на агенции (за набиране на персонал или за запознанства). Той ходи често на интервюта и срещи, докато не си пасне с някой работодател или с индивид от противоположния пол.

2. Първите впечатления означават много.

На всяко интервю за работа или на първа среща човек е стресиран, най-вече защото иска да се покаже в най-добрата си светлина. Той иска да направи максимално положително впечатление на ответната страна. Затова повечето хора подбират внимателно облеклото си преди първа среща или интервю за работа.

3. Човек се подготвя за тази първа среща/интервю.

Освен че мислят за дрехите си, хората се подготвят за тази първа среща/интервю за работа, като отиват на фризьор, маникюр, пишат си резюмето, правят справки, подготвят списък с въпроси, слагат в чантата си ментови бонбони за свеж дъх и др.

4. Човек проучва онлайн фирмата, за която ще кандидатства или лицето, с което има среща.

Повечето хора внимателно проучват компаниите, в които ще кандидатстват за работа – четат статии онлайн, интересуват се от промишлеността, създават си акаунт в LinkedIn и др. Същото правят и по отношение на човека с когото имат среща – отварят му профилите в социалните медии, разглеждат му снимките и др.

5. „Кажете нещо за себе си“ е въпрос, който участва и в двата сценария.

И на интервю за работа, и на първа среща, човек трябва да може да разкаже нещо повече за себе си – за своята подготовка, предишни стажове и опит, или пък за това дали е имал наскоро сериозна връзка, какво е семейното му положение, къде живее и т. н.

6. Човек винаги усеща когато открие това, което търси.

Човек веднага започва да се чувства различно, ако е бил на интервю за работа, в успешна и уважавана компания, която изглежда като готино място за развитие със симпатични шефове и колеги. Същото важи и след първа среща – ако човек види в събеседника си красив, добър и възпитан индивид, той е убеден, че това е всичко, което е търсил.

7. Анализирането е задължително и в двата случая.

Приготвянето за първа среща или интервю е изнервящо, но ако то мине добре, нещата стават още по-вълнуващи. След това човек започва да мисли и да анализира всяка дума, която е изрекъл на срещата, как се е ръкувал, как се е смял и изобщо как се е държал. Често той започва да се ядосва сам на себе си за някои от по-непохватните си или необмислени реакции.

8. Човек има големи надежди и в двата случая.

Ако срещата или интервюто са минали добре, човек започва да се изнервя и да се тревожи, да не би да го отблъснат от другата страна. Той съсредоточава цялото си внимание върху тази мечта (работа или гадже) и започва да се надява за светлото бъдеще.

9. Човек се тревожи, ако няма обратна връзка в следващите няколко дни.

Ако до една седмица не се случи нищо след тази перфектна среща или добре протекло интервю за работа, човек започва да се натъжава и да губи надежда. Той започва да си мисли: „Защо не ми се обадиха обратно ?!“, „Какво не е наред с мен?“, „Защо не ме харесва?“. Като цяло той започва да се съмнява сериозно в себе си, в чара и в квалификацията си.

10. След обратната връзка е ред на еуфорията.

Когато този човек все пак получи това важно телефонно обаждане (че е получил работата или от индивида, с когото е бил на среща) той изпада в еуфория. Той е толкова щастлив и радостен, че не може да спре да се усмихва. Готов е да се впусне в това ново пътуване и да се ангажира с някого или нещо в обозримото бъдеще.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари