Понякога е истинско изпитание за човек да намери баланса между любовния и професионалния си живот. И шефът, и партньорът искат време, енергия и внимание. И все пак трябва да се опитате да намерите златната среда, за да бъдете щастливи.

Ако връзката ви стане причина да забуксувате в кариерата си, един ден може да намразите любимия си и обратното – ако заради работата си загубите любовта си, ще бъдете нещастни. Ето и няколко съвета как да балансирате между кариерата и личния си живот:

1. Поставете граници в службата си

Някои шефове са изключително взискателни. В някои компании служителите са ангажирани до късно вечер и през уикендите, дори и през нощта. С подобна работа ще ви е трудно да имате хармонична връзка и щастлив личен живот. Работата ще отнема всичкото ви време и енергия. Затова трябва да решите кое е ваш основен приоритет в живота – любовта или кариерата. Ако е първото ще трябва да говорите с шефа и колегите си за ограничаване на размера на извънреден труд.

2. Обсъждайте финансите с партньора си

Важно е двойките да обсъждат финансите си искрено. Това ще ви гарантира, че няма да се натъкнете на неприятна изненада в бъдеще. Би било по-добре, ако с половинката ви имате еднакво отношение към парите, спестяването и харченето.

3. Когато може, пътувайте с партньора си на командировки

Ако работата ви е свързана с много пътувания, това може да изкопае емоционална дупка между вас и вашия партньор. Затова се опитвайте да прекарвате повече време заедно. Говорете с шефа си за възможността от време на време да взимате половинката си на командировките ви. Ако това е възможно, разбира се.

Още по темата

4. Насрочвайте редовни срещи с партньора си

Ако вашата работа обсебва живота ви, важно е да планирате време и за вашия любим. ПО-добре планирайте всичко – почивките си, вечерите си, уикендите си, за да е ясно кога ще бъдете заедно. Това е от решаващо значение за запазването на любовта ви. Ако някоя вечер сте заети и не можете да се видите с любимия, поканете го на обяд в обедната ви почивка.

5. Не говорете за работа с половинката си твърде често

Добре е с вашия партньор да сте наясно с проблемите в работите си – той с вашите и вие с неговите, но не прекалявайте със служебните разговори. Прекарвайте времето си заедно, като си говорите за други, по-приятни неща. Освен това не се разсейвайте докато сте с него/нея да четете и изпращате служебни имейли.

6. Поставяйте се на мястото на вашия партньор

Ако вашият партньор се оплаква, че няма време за вас, защото има проблеми в службата, опитайте се да оправдаете поведението му, поне за известно време. За секунда се поставете на неговото място. Как бихте се чувствали, ако ситуацията беше обратната? Това ще ви даде перспектива, позволявайки ви да видите нещата през неговите очи.