IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо се влюбвате винаги в един и същи тип мъже?

17 февруари 2016 16 00

Вижте 6 вероятни причини

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Когато става въпрос за романтични отношения, много хора, и мъже, и жени сякаш всеки път са привлечени от определен типаж от противоположния пол.

Някои мъже залагат само на синеоки блондинки, а други си падат по екзотични дами с матова кожа. Има дами, които се влюбват единствено в готини музиканти, а други жени все се увличат по интелектуални типове.

Това не е само въпрос на вкус или случайност. Всъщност има няколко научни и психологически компоненти, които могат да допринесат към това винаги да предпочитате определен типаж от противоположния пол.

Според сексолога Еван Марк Кац, най-важното нещо, което трябва да търсите в партньора си е той да ви кара да се чувствате добре.

А ето и 6 вероятни причини да си падате отново и отново по един и същ, неподходящ вид партньор:

1. Заради вашите приятели и семейство

Ако вашите приятели и семейство винаги ви дават своето мнение и съвети за това какъв партньор да си търсите, вие вече сте си оформили някакъв типаж в главата и се стремите към него като вярвате, че това е ваше собствено становище. Ако родителите ви искат да се обвържете с някой интелектуалец, с висок социален (и материален) статус, вие ще спрете да давате шанс на другите мъже, които не отговарят на този профил.

2. Вашата ДНК

Ако вие принадлежите на определена среда, много е възможно да си търсите половинка, която да прилича на вас и да е от същата среда. Да има подобно на вашето образование, да е от вашата раса и религия, да е от вашата социална класа и т. н. Според учените в генома на всеки човек е заложено това към какъв партньор да се стреми в живота.

3. Търсите си двойник

Може да изглежда нарцистично, но много хора са привлечени към някой, който прилича на тях самите. Според учените причината за това е, че хората искат половинката им да им изглежда позната. Тоест, за някои от нас най-привлекателните са онези, в които разпознаваме свои черти от характера, визията, поведението и които споделят вкусовете ни. Човек, който има подобен произход и ценности на нашите собствени.

4. Вашата история

Възможно е някой от родителите ви да ви е отвратил от определен типаж хора, особено ако сте имали трудно детство. Например, ако вашият арогантен баща ви е потискал или отхвърлял, възможно е да си търсите партньор-антипод на баща си – човек, който да ви осигурява любов и грижа.

5. Осланяте се на хормоните си

Има хора, които си избират само партньори, към които изпитват силно физическо привличане или т. нар. химия. Според д-р Марти Хаселтон от Университета на Калифорния, Лос Анджелис, хората оценяват телесната миризма на партньорите си. „Ние сме привлечени към някой, който ни мирише приятно. Човек, който ни възбужда и опиянява само с аромата на кожата си.“

6. Вие си имате архетип

В романите на Едгар Бъроуз и във филмите на Дисни Тарзан е пример за голяма мъжественост, нищо, че е отгледан от маймуни. Важното е, че той е готов да избави от беда красивата, женствена девойка Джейн. В действителност много хора вярват в тези архетипи за противоположния пол. Проучванията показват, че жените с типично женско поведение предпочитат по-традиционно мъжко поведение и имат по-висока толерантност към мъжката сексуална агресия и сила. Мъжете, тип мачо, също избират жени, които показват по-стереотипни женски качества.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

нина добрев ( преди 8 години )
ми не мога точно да опредля но повечето си падат по лоши мъже или обвързани
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар