IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога да потърсим терапевт за сексуална помощ?

13 юли 2016 15 00

Ето знаците, от които трябва да се тревожите

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Да не би да са изминали месеци от последния ви път? Всъщност това прави ли ви впечатление? Ако и на двата въпроса отговаряте с „да“, може би е време да посетите терапевт-сексолог, пише „Дейли Мейл“.

Експертите в областта са категорични, че на една двойка ѝ трябват до 7 години, за да реши проблемите си. Много малко от тях се престрашават да се консултират със специалисти по интимното. А не е като да са по-страшни от зъболекаря...

Кога наистина трябва да посетим психотерапевт или специалист по сексология?

1. Внезапна загуба на либидо

Много е важно да направим разграничение между тоталната липса на желание за секс и фразата „Днес не съм в настроение“. За наличие на реален проблем може да се говори, когато не изпитвате никакъв интерес към полови отношения с партньора си и с каквито и да било други хора. Ако у вас възникне подобен тип глобална липса на интерес, вие трябва да потърсите специалист, с когото да поговорите.

2. Трудно ли ви е да получите оргазъм?

Всеки от нас има различен подход за достигане до експлозивното чувство, но докато за някои е толкова просто, други се затрудняват. И в това няма нищо неестествено – различни хора, различни прагове. Тревогите обаче идват с липсата на възможност да получите оргазъм, дори когато това се случва в солова ситуация. Според терапевти невъзможността може да се дължи на душевна рана, вътрешно страдание или дори заболяване.

3. Безизходица в интимното...

Разбираемо е, че сексуалните проблеми в една връзка няма да се решат самостоятелно и всеки да се спасява по единично със „xxx“ филм или списание в банята. Запазването на една връзка, минала под знака на проблемите в леглото, се нуждае от усилия и много разговори. А сексът е нещо, което се споделя. На всички ни е ясно, че проблемите помежду ни влияят на половото общуване и то заглъхва.

Най-разпространеният проблем в подобни ситуации е различното ниво на либидо у двамата партньори – единият с по високо, другият с по-ниско. А нуждата на първия да получава повече секс рано или късно води до незадоволяване на потребностите му, защото партньорът с по-ниско либидо се радва на малко. В казуси от този род е необходимо говорене, изказване на вътрешните чувства, подбуди и дрязги. Това може да стане в присъствието на специалист, всъщност е желателно. А с решаването на проблема, връзката ви ще се стабилизира, защото колкото и да се лъжем, тя се крепи и на секса.

4. Сексът задължително води до оргазъм?

Това чувство би трябвало да бъде плод на любов или забавление, или на двете. Но за някои хора то е по-скоро нещо страховито, ангажиращо... Може би си представяте, че това приятно усещане, изпитано от вас или партньора ви, е нещо по задължение, което според вас, ако не изпълните, пред лицето ви ще се развее табела „Провал!“. Подобен тип разбирания са много често срещано явление, но трябва да знаете, че те са противопоказни на връзката ви.

5. Мацка, секслайф 24/7

Обратно на пониженото либидо, вашето може да бъде така изстреляно в небесата, че нуждата от креватна гимнастика да бъде наистина постоянна. Хубаво е, когато често си мислим за това как сме с любимия човек или с някой друг/а... Но нонстоп в леглото? Много хубаво няма да е на хубаво. Безразборното сексуално поведение е рисково. Хиперсексуалността, позната като нимфомания, е характерна за мъже и жени под 30-те години, преживели травма в детството си и подложени на висок стрес към днешна дата.

Решаването на този проблем идва преди всичко с консултация при специалист, а също и с промяна на средата, повишаване на ангажираността на ума с приятни (любими) занимания, спортуване и спазване на добра диета.

6. Сексът вече не е това, което беше...

Защо правим секс? Със сигурност могат да бъдат изброени много причини – защо от време на време пребиваваме в спалнята си без дрехи, възможност да бъдем по-близо до партньора си, просто е забавно, „природа, какво да се прави“ и др.

Но въпреки изброените, сексът може да бъде насочен към това да нараняваме хората или да ги използваме. Последиците от подобен тип поведение според експертите са своеобразна трансформация на разбирането за самия секс. Той вече няма да е забавен, ще бъде болезнен, не ще носи наслада, ще връща сиви спомени. Ако смятате, че сте жертва на сексуално посегателство и споменът товари съзнанието ви, трябва да се свържете със специалист.

7. Често ли се заигравате сами?

Е, всички го правим... Мастурбацията е нещо естествено, нищо шокиращо. Но това, което може да ви обезпокои, е желанието ви да заместите реалния секс със самозадоволяването. Все по-често зависимостта към този навик се обвързва с гледането на порнографски филми и материали, които подбуждат все повече самата необходимост от мастурбация. Мисълта, че голата жена или голият мъж на мечтите ни е там на монитора е по-опасна, отколкото предполагате. Зависимостта към порното би убила връзката ви, както и възможността да създадете такава.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари