IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поколението Милениум прави по-малко секс

5 август 2016 13 40

Учени: Сексът губи, защото вече не е табу

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ново изследване, публикувано в „Архиви по сексуалното поведение“, потвърждава това, от което не само вие сте се тревожили. Да, всички от поколението Милениум (родени след 1990 г.) правят по-малко секс. Учените достигнали до този извод, след като сравнили данните за сексуалния живот на 27 хиляди мъже и жени от 1989 г. насам.

„За една среща или кафе с мацка бих изгубил поне два часа, а защо през това време да не правя нещо, с което да се забавлявам“, казва пред Washington Post 18-годишният Ноа Патерсън. „Да, женската компания ми е приятна, но светът не се върти около нея!“

Според изследователите, част от проблема пред сексуалния живот на младите е желанието им да се впуснат в изграждане на кариера. Фокусирането върху ежедневните им тревоги и служебни ангажименти им оставя твърде малко време за романтика.

„Не се виждам с чашка на съседско парти, където да флиртувам с момчетата, но изглежда, че другите опции поглъщат толкова много време“, смята 19-годишната Александра Лулф. „Не е като да се пазя от каквото и да било, това по-скоро е от онези моменти, в които съм „заета“ и имам ангажименти“.

Научното откритие започна да добива смисъл едва след като било сравнено със спуснатите преди месец данни от американския Център по контрол на заболяванията и превенция. Учените са категорични – сексът сред гимназистите бележи сериозен спад за последните 2 десетилетия – 15% при родените след 1990 г. и 6% за родените след 2000 г. Единственото обяснение за тази промяна е в липсата на изразено любопитство.

„Младите просто нямат интерес към секса, твърде много се говори за него“, пише в изследването си психологът Джийн Туендж от Мичиганския университет.

Някои нейни колеги смятат, че поради вдигнатата мистерия над сексуалността и отпадането му от темите табу той просто е загубил своята специфика. Специалисти по сексология обвиняват също и тенденцията флиртът да не се случва очи в очи, а през екраните на компютрите и мобилните устройства. Нищо чудно, че броят на сексуалните партньори е паднал най-вече в поколението, родило се с таблет или смартфон в ръка.

„За съжаление същността на съвременната форма на междуличностната комуникация е антисексуална“, смята проф. Норман Спарк, специалист по педиатрия в Медицинската школа на Харвард. „Хората не прекарват достатъчно време заедно!“. Според медицинското лице имаме нов Торбалан в гардероба и той изскача от всичко, което се захранва от електрическа батерия и има достъп до интернет.

Но въпреки всичко това експертите са оптимистични за поколението Милениум. Казват, че нещата ще се наредят.

„За мен няма нищо страшно в секса, но не ми е и фикс идея“, смята анонимно младо момиче, разговаряло с репортер от Washington Post – „Все си мисля: „И това ще дойде“, какво толкова?“

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари