IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо си имплантирах контрацептив? Една BG история

15 септември 2016 15 00

За или против този „метод от бъдещето“?

Защо си имплантирах контрацептив? Една BG история

Контрацепцията отдавна е навлязла в ежедневието на жените, търсещи контрол на раждаемостта. Най-разпространените методи варират от презерватив до противозачатъчни и спирали, но днес ще ви разкажем за един по-различен вариант.

Срещнахме се с българка, имплантирала си един нов вид контрацептив. Той представлява етоногестрел – хормон, който предотвратява овулацията.

Хормонът се съдържа в малък пластмасов контейнер, който се имплантира в кожата в горната част на ръката. След поставяне, контрацептивът бавно освобождава малки дози, осигурявайки 3 години спокойствие.

Тя разказа пред нас, че това средство е абсолютно забранено в България, но за сметка на това се предлага в много други страни и то в повечето случаи – безплатно.

На местата, на които се изисква заплащане, то обикновено е или само за самия имплант, или за цялата процедура и варира от 50 до 400 долара.

Момичето сподели, че срокът, в който може да се използва имплантът е точно три години, като през този период тя няма дори цикъл.

За първи път изпробва импланта в Лондон, а към настоящия момент е с току-що поставен втори такъв.

Тя сподели, че този метод не е препоръчителен за жени над 35 години, а преди поставянето му е добре да приемате същия хормон под формата на контрацептив – хапче, за да се проследят евентуални нежелани реакции.

Начинът на поставяне е с местна упойка и малък разрез, през който се вкарва в ръката. Индикатор за правилно поставяне е усещането при пипане. Непосредствено след имплантирането е желателно да използвате контрацептив за всеки случай в рамките на една седмица, за да дадете време на импланта да подейства.

Ако желаете да забременеете, можете да махнете импланта във всеки един момент и ще възвърнете фертилността си скоро след прекратяване на контрацепцията.

Нежеланите ефекти, за които са я предупредили при поставяне на импланта са – промени в цикъла, вариращи индивидуално от абсолютно спиране до много по-тежки и дълги менструации, чувствителност на гърдите, акне, мигрена, промени в настроенията, загуба на желание за секс.

Личното мнение на момичето, което ни разказа историята си е, че е доволна, но при нея няма проява на никакви странични ефекти. Въпреки това, проблем се оказва пътуването извън България, за да си постави импланта.

Можете да видите видео с процедурата по поставяне тук, а ние ви питаме – какво мислите за този нов вид контрацептив?

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Ir2MHzq9RYA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

Валентина ( преди 1 година )
С организма, но аз не послушах и я извадих. Сега ще изчакам малко и пак ще отида да я сложа първо да се уверя ,че всичко е наред и ще ми доиде цикала и тогава пак ще я сложа,тъй като тя съдържа хормон който блокира цикала или само ти зацапва ,но пак ще я сложа де и съм сигурна на
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Валентина ( преди 1 година )
И аз го имах 6 месеца ,но преди две седмици го махнах,тъй като се притесних ,че последния месец не ми дойде и си вкарах филм в главата,че може би нещо ми става или заболях.Сега като чета описанията какви са съжалих,защо го махнах а не е много евтин ,но сега се замислям дали да не отида и пак да си го сложа в ръката. Да симптомите са такива каквито се описва във статите,но аз нали все бързам въпреки ,че доста доктори ме посъветваха да не бърза,защото ефекта на спиралата трябва да свикне с
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 3 години )
И аз го имам от 2 години и половина. Страничните ефекти са прекалено много. Удобен е, не боли при слагането, но сега ми е много трудно да намеря лекар, в България, който знае как да го махне :(
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 3 години )
И аз сложих преди месец.. когато бех в англия
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ужас ( преди 7 години )
Самата мисъл, че ще имам нещо в ръката и ще е там за три години малко ме напряга
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар