IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Това са шестте вида романтична любов

15 февруари 2017 16 00

От кой вид е вашата?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ако се допитаме до някой романтик за различните видове любов, той вероятно би отговорил, че има само една любов – истинската. Мнението на психолозите обаче е друго. Те гледат малко по-прагматично на трепетите на сърцето и твърдят, че се различават 6 вида любов.

В действителност идеята идва още от древните гърци, което обяснява и гръцките названия на видовете любов. Освен това, не е задължително да бъдем „заключени“ само в една категория.

1. Ерос (Eros)

Това е онази форма на любовта, която ни кара да се чувстваме като в приказките и повечето от нас я изпитват в юношеството. Основният двигател на тази любов е физическото привличане. За жалост, тя не е особено силна, тъй като запленените от нея са склонни често да сменят партньорите си, за да поддържат чувството на еуфория.

2. Стордж (Storge)

Когато пеперудите в стомаха преминат, късметлиите може да се радват на този вид любов. Тя е стабилна и цени повече близостта и доверието, за сметка на физическото привличане.

3. Лудус (Ludus)

Тези любовници са със състезателен характер и при тях има ниски нива на обвързаност и високи на изневяра. Те се наслаждават на тръпката от преследването, което ги прави не особено надеждни за дългосрочни отношения.

4. Прагма (Pragma)

Тези любовници са изключително прагматични и са заинтересовани в много по-голяма степен от уменията и активите на потенциалния им любовник, отколкото от всеки друг аспект.

5. Мания (Mania)

Както подсказва и самото име, тази любов е маниакална. Тези хора често са обсебени от обекта на своите желания и обикновено са зависими от него, а ревността е типичен проблем във връзката.

6. Агапе (Agape)

Този вид любов е грижовна, безусловна и изключително мила. Влюбените са много привързани и в унисон с нуждите на партньора. При тях удовлетвореността от връзката е много висока.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари