IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Това не е любов, насилие и арогантност е

8 април 2017 15 15

Признаци, по които да не бъркаме любовта

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Повече от една на всеки три жени и един на всеки четирима мъже се оказват във връзка, белязана от арогантност и злоупотреба, в някакъв етап от живота си.

Оказва се обаче, че голяма част от хората не могат да видят арогантността в отношенията с партньора им. Причината е, че в по-голямата част от случаите тя е незабележима. Всъщност често пъти е замаскирана като любов.

Можем да различим любовта от арогантността и злоупотребата, като обърнем внимание на тези няколко точки:

Партньорът ни иска да знае всичко за нас

Наистина е страхотно да бъдем изслушвани, ценени и обичани за това, което сме. Това обаче е сред начините, по които злоупотребяващият нахлува в живота ни.

Иска да чуе всички истории, никога не се уморява да слуша признанията и страховете ни, тайните ни амбиции и най-интимните фантазии. Кара ни да се чувстваме като най-невероятния човек на земята. И тъй като с него можем да споделим всичко и нищо не го плаши, доверието ни расте и бързо се сближаваме.

Трябва обаче да внимаваме, защото емоционалният насилник помни всичко и в някакъв момент ще го използва срещу нас.

Непрестанно ни пише и се обажда

Получаваме любовно съобщение, преди да сме отворили очи, получаваме обаждане по време на почивката за кафе, после пак на обяд, а междувременно и съобщения.

Да, това е страхотно, до момента, когато стане плашещо и задушаващо, както и съобщения, като „Защо не ми връщаш обаждане?“, „Къде си?“, „Не можеш да ме игнорираш по този начин“.

Ако един човек иска да знае всяко наше движение, това е сигнал, че е потенциално ревнив и ще се държи собственически – два фактора, които няма как да присъстват в здравословните взаимоотношения.

Казва, че никой друг няма да ни обича така, както той/тя

Макар да звучи романтично в началото, всъщност е доста объркващо някой да каже подобно нещо. Това е сред отличителните белези на емоционалния насилник. Подтекстът му е „не заслужаваш по-добро от това, което аз мога да ти предложа“ и „имаш късмет, че съм до теб“.

Това е опит да се внуши, че никога не бихме могли да намерим някой по-добър и че никой друг не би могъл да ни обича, за да подрие самочувствието ни.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари

CARI ( преди 7 години )
Естествено. Няма две мнения по въпроса.Циреят трябва да излезе. Много гной и кръв, но се чисти.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар