IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преди да скъсаме с партньора – да се наспим

18 май 2017 15 00

Възможно е причината да е в нас

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Неудовлетвореността в романтичната връзка може да се дължи на партньора ни, но причината може да се крие и в недостатъчните часове сън, които си осигуряваме.

Това става ясно от данни на ново проучване, което проследява ефектите от липсата на сън върху интимните взаимоотношения.

За своите цели изследователите набират около 70 млади двойки, които участват в различни проучвания през всеки ден от седмицата. По време на всяко от тях участниците са помолени да споделят качеството и продължителността на съня им.

След това оценяват доколко са удовлетворени от конкретни области в отношенията си – секс или общуване например. Накрая те трябва да опишат колко са доволни от отношенията си като цяло.

От анализа на данните става ясно, че хората, които спят повече, са по-щастливи и удовлетворени със своята връзка.

Сред съпрузите, при които сънят е качествен, е по-голяма и вероятността да съобщят, че са удовлетворени от връзката си, дори ако в същия ден са имали спор със своята половинка.

Авторите на проучването обясняват, че сънят има ключово значение за поддържането на онази част от мозъка, която ни помага да се справим с възходите и паденията и помага да насочим вниманието си към по-позитивни мисли.

Когато мозъкът не получава достатъчно сън, способността ни да преодоляваме негативизма започва да намалява, което може да се окаже изключително вредно за романтичната връзка.

Затова преди да вземем решението да прекратим отношенията с партньора си, първо трябва добре да се наспим.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари