Как можете да разберете дали връзката ви води до депресия? Тя може да създаде усещането, че се намирате под тъмен облак, настроението ви е сиво, чувствате се потиснати. Може да се чувствате уморени и без интерес към дейностите, които обичате. Депресията също така води до нетипични мисли за себе си, за останалите и за бъдещето.

Ако се чувствате безсилни и/или наранени в една връзка по принцип или заради конкретно събитие, което се е случило, има голям риск депресията да навлезе в емоционалното ви състояние.

Ето и кои са признаците, които насочват, че връзката ви има токсично влияние върху вас и води до депресия.

1. Чувствате се доминирани

Депресията може да се развие, когато се чувствате по-малки и имате по-малко контрол от половинката ви.

Не всяко различие във властта в отношенията може да доведе до депресия. Така например при отношенията родител – дете, напълно нормално и здравословно е по-голямата власт да бъде в ръцете на родителя, който да контролира детето си. По сходен начин стоят нещата и при отношенията началник – служител.

Още по темата

В любовните взаимоотношения между двама възрастни обаче споделената власт е по-здравословна, отколкото когато единият доминира и провокира дисбаланс.

2. Партньорът ви е депресиран

Тези състояния са заразни. Когато някой е депресиран, той е склонен да вижда целия свят, включително и вас, през тъмни очила. Ако вие също възприемете тази гледна точка, може да се депресирате.

3. Партньорът ви е раздразнителен

Раздразнението е гняв с по-ниска интензивност. Гневът разпространява токсична отрицателна енергия. Тази токсичност може да предизвика депресия. Когато сме свидетели на гневни изблици, това носи безпокойство. За този, който го разпространява, токсичността е още по-голяма.