Как да разберем, че човек влиза в една връзка не заради любовта, а да решава проблемите си за ваша сметка? Или пък просто иска да привлече вниманието на бившата или да консолидира финансовото си положение? Как да разпознаем такива манипулации, обяснява терапевтът Зоя Богданова.

Необходимост от статут

В този случай мъжът си избира половинка, която да съответства на нивото, което смята, че има той.

Основни характеристики:

- Излишни изисквания към вас, често ви критикува по отношение на външен вид – грим, прическа, дрехи.

- Липса на интерес към вашите проблеми и чувства

Обикновено такава връзка трае толкова дълго, колкото е удобно на мъжа или пък докато жената не престане да се подчинява на правилата на играта.

Необходимост от секс

Много често партньорите не искат задълбочени отношения, а просто секс. При мъжете този процент е доста по-висок.

Основни характеристики:

- Насрочва срещите ви предимно вечер с надеждата да прекарате заедно и нощта.

- Мъжът предпочита да прекарвате времето заедно, не ви кани на ресторант или на кино, на срещи с приятели или роднини.

- Комуникацията е минимална – няма духовни разговори, дискусии или планове за съвместен живот, или пък желание да научите за личните си вкусове и предпочитания. Повечето време той предпочита да прекарва в леглото.

Този тип взаимоотношения се изграждат единствено върху секса. Той не е готов за задължения и бяга при първия намек за сериозна връзка.

Необходимост от самоутвърждаване

Този тип се нуждае от постоянно потвърждение на значимостта и уникалността му. Той търси взаимоотношения, които ще му дадат чувство за превъзходство.

Основни характеристики:

- Постоянно се сравнява с вас. И разбира се, печели по всички точки.

- Няма притеснение и сам да се хвали, че е по-добър, по-интелигентен, по-успешен и по-красив.

- Авторитарен е, изпитва удоволствие да унижава жените, да доминира. Болезнено отговаря на най-малката критика по негов адрес.

В такава връзка изобщо не става въпрос за чувствата на партньора. Нейната основна цел – да се избърше прахът от пиедестала и да се величаят предимствата на мъжа.

Необходимост от настойник

Често този тип взаимоотношения привлича незряла, инфантилна личност. Да се изгради равностоен съюз с такъв човек е трудно.

Основни характеристики:

- Поведението на мъжа може да се оприличи с детско – пълна неспособност да поема отговорност, да вземе решение.

- Ниска сексуална активност. Почти не се нуждае от интимни отношения, по-скоро ви приема като някаква проекция на майка.

- Липсата на мъжки качества – няма я силната ръка, не се грижи за половинката си.

Такъв човек се чувства най-добре с доминираща, целенасочена жена, готова да поеме водещата роля в отношенията. Във всички останали случаи жената бързо ще се умори от липсата на стабилност и емоционална зрялост.

Необходимост от пари

Стремежът към материална печалба е общ мотив за създаване на отношения. В този случай, те се основават на принципа на „купувач и продавач“ – един от партньорите е готов да плати.

Основни характеристики:

- Непрекъснато се оплаква от неуспехи и трудности. Често мъжът говори за настъпили проблеми, които спъват успешен негов проект. И естествено изисква пари или други материални активи. След получаване на средства може да се изпари.

- Той е скъперник, не обича да плаща сметки в ресторант или магазин, често се оправдава, че си е забравил портфейла.

Всъщност, в подобна връзка ако има откритост и честност и всеки разбира какво става, тогава животът на двойката може да се развие доста добре. Ако не, последствията може да не са много приятни и за двамата.