Може да изглежда странно, но има хора, на които сексът носи страдание. Кои са те, как възниква зависимостта им и как се измъкват от порочния кръг?

Сексуално зависимите хора губят контрол над тяхната сексуалност, пише Psychologies. Тя става нежелана и принудена, може да бъде сравнена с наркотик – причинява отрицателни емоции, но в същото време е невъзможно да се откажат.

Сексът като наркотик

Зависимите постоянно търсят все по-мощни изживявания. Трепетът от един сексуален акт не трае дълго и такива хора се стремят да го повторят възможно най-скоро. „Те вдигат летвата по-високо и по-високо. И скоро откриват, че тяхната сексуалност противоречи на установените обществени норми“, казва психоаналитикът Жан-Беноа Дюмонт. И често нещата вървят към садомазохизъм.

Тези хора често използват фразата „необходима доза“, „моята част“. Сексът за тях играе ролята на стимулант, като алкохола или марихуаната.

„Да, това са сходни неща“, смята психоаналитикът. – В някои случаи лишаването от „дозата“ причинява треперене на крайниците, стягане на челюстите. Това са същите симптоми на абстиненция, които изпитват наркозависимите“.

Психологията също се променя. Възприятията се стесняват като един вид тунел, който дава илюзия за сигурност.

Смятат другия само за обект

Зависимите към секса търсят все повече нови партньори, но не се интересуват от тяхната личност. Другият престава да бъде за тях човек в пълния смисъл на думата. Той е само един обект.

„Един от начините да се измъкнеш от зависимостта е да върнеш на партньора човешкия облик“, подчертава психоаналитикът.

Зависимите разрушават социалните връзки, тяхната пагубна страст поглъща изцяло времето и мислите им. Те могат да се откажат да се срещнат с приятели, ако има възможност да правят секс. Ако се окажат в криза или са разочаровани, могат да се държат агресивно, да пренесат гнева си върху другите, защото са загубили способността да контролират живота си. В повечето случаи в компания изпитват срам.

Спецификата на зависимостта

Сексуалната зависимост е подобна в много отношения с другите видове зависимост, но има своята особеност – нейният „инструмент“ е неразделна част от нас, тя е част от нашата личност.
„Ние можем лесно да прибегнем до мастурбация“, обяснява Жан-Беноа Дюмонт. – Защото борбата с този наркотик е много трудна. Можем да откажем алкохола и никога да не се докоснем до чашата, но не можем да се отървем от нашата сексуалност. Затова винаги съществува риск да попаднете в зависимост“.

Но в какъв момент хиперсексуалността може да премине в зависимост и да бъде различавана? Първата може да бъде регулирана и носи удоволствие, а във втория случай е неконтролируема и предизвиква усещане за вина и срам.

Типични признаци

Сексуалната зависимост засяга хора от всички възрасти, независимо от техния пол. Но все пак могат да се разграничат някои типични признаци. Повечето зависими, както обяснява психоаналитикът, са мъже на около четиридесет години, които в ежедневието често се намират в стресови ситуации и носят голяма отговорност. Например, политици или лекари, от които зависи животът на други хора, понякога буквално. Те започват да използват секса като начин да обезвредят натрупаното напрежение.

Друг признак може да бъде травма в миналото със сексуално естество – непристойно поведение на някого от близкия кръг, кръвосмешение или насилие. Подобни събития, особено в детска или юношеска възраст, когато психиката все още не е толкова силна и оформена, могат да докарат зависимост. Те едновременно генерират чувство на отхвърляне и възбуда. На по-късен етап се развива в дълбоко вътрешно безпокойство. Често се оказва, че зависимите са израснали в пристрастяваща среда – например някои от родителите са имали проблеми с алкохола или наркотици.

Лъжа и разкриване

Сексуалната зависимост е неразделно свързана с лъжата. Зависимите имат не само два телефона, те имат двойствен живот. „Повечето от моите пациенти са женени, казва психоаналитикът, така че трябва или предстои да кажат на партньорите си какво се случва“. Всички те са изправени пред риска да загубят някого, когото обичат. Това също е момент на голям срам, те трябва да разкрият истинското си лице, признавайки факта, че преди това са го крили.

И все пак разкриването на истината е облекчение, защото често партньорите подозират, че нещо се крие от тях. В същото време, когато научат за изневярата на зависимите, разбират, че причината не е в тях. В повечето случаи, след преживяване на шока, партньорите на зависимите все още намират силата да разбират и да прощават. Те остават заедно, за да им помогнат да се възстановят и тяхната помощ е безценна. За самотните хора изходът от зависимостта е по-труден и самата зависимост е много по-разрушителна. И въпреки това може да намери изход от зависимостта. Той започва с отказа да лъже себе си.

Намерете изход

Всички зависими хора преминават през етапа на отричане, когато изглежда, че зависимостта е управляема. Докато този етап не свърши, лечението няма да започне. Първата стъпка към възстановяването е признаването на проблема. Вторият – да се потърси помощ. Необходимо е, защото сме склонни да мамим себе си и няма как да станем терапевти за себе си.
За да се справим с това, е необходим терапевт, който може да работи със зависимостта, подчертава психоаналитикът. Самата терапия се състои от два етапа. Първата е дискусия за болестта. Зависимият поставя важни въпроси – Какво правя? Какво се случва с мен? В какви моменти се случва?

Така неговият живот става по-съзнателен, учи се да види проявите на болестта си. След това започва по-дълбок, аналитичен етап. Тогава разбира причините за зависимостта и трябва да се търси промяна в поведението в трудни ситуации.

Три важни части от терапията:

- Избягвайте скуката. Времето и мястото, които окупира сексуалната зависимост, не трябва да останат празни, важно е да ги запълните. Да намерите нещо, което да ви доставя удоволствие и ви увлича. Скуката е рисков фактор за всеки наркоман, независимо от неговия наркотик. Това заместване не се извършва незабавно и изисква търпение.

- Създайте си нова реакция. Зависимият се опитва да се справи със себе си по нов начин. Той вниква какво се случва с него и се научава да отлага реакцията си на стрес – ще изчака 5 или 10 минути и по този начин ще избегне предишната автоматична реакция. Той получава възможността да действа съзнателно.

- Да се предвидят кризите. Зависимият се научава да предвижда кризи, които биха могли да активизират пристрастяването, опитва се да планира събитията така, че да не предизвикат стресова реакция.

Излекуването означава, че предишното поведение вече е в историята и се създават нови модели. Но предразположението към зависимост не изчезва, в този смисъл е нелечимо. В случай на нараняване е възможно тя да се завърне. Ето защо трябва да бъдем бдителни. Това изисква да влагаме сили, но с течение на времето става обичайно.