IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко е важно за вас родителите да харесват гаджето ви?

15 март 2018 11 00

Мнението на психолога

Снимка: splashnews.com

Снимка: splashnews.com

Преди няколко дни се появиха слуховете, че Селена Гомес и Джъстин Бийбър са скъсали за пореден път, като този път най-основната причина била, че майката на певицата – Манди Тейфей никак не одобрява буйния Джъстин като половинка на скъпоценната си дъщеря.

Преди няколко седмици г-жа Тейфей дори влезе в болница с нервен срив, за който се предполага, че е предизвикан именно от събирането на Селена и Бийбър в края на миналата година.

Това, което знаем за Селена и връзката ѝ с Джъстин е, че тя е предизвикателство и за двамата, след като на няколко пъти се събират и разделят в рамките на няколко години.

Очевидно двамата се обичат, но идват от различна среда, от семейства с различни традиции, ценности и приоритети и влюбените просто не могат да се справят с кризата, идваща от тези семейни различия. Ако имате подобен проблем, трябва преди всичко да очертаете собствените си граници, а именно до каква степен ще вземате под внимание чуждото мнение.

Има голяма разлика между: „Какво мислиш за него, мамо?“ и „Наистина ми харесва този човек, мамо, ще ме подкрепиш, нали?“. Първият въпрос говори за това, че сте податливи на влияние, а вторият – че държите на мнението на близките си, но предпочитате да не ви го налагат.

Според клиничния психолог от Ню Йорк д-р Джесика Кобленц нашите родители могат драматично да засегнат начина, по който оценяваме романтичната си връзка.

Ето и всъщност доколко имат значение мненията на най-близките ни хора за нашата половинка, според д-р Кобленц:

1. На първо място има значение не колко обичате родителите си, а доколко разчитате на тях в живота си.

Някои хора са склонни да търсят одобрението на семейството си за всеки избор в живота си, а не само когато става дума за избор на половинка. Кариера, приятелства, дори и начинът на обличане, може да бъде повлиян от най-близките. Това се свежда до външна зависимост и вътрешна неувереност. Хората, които разчитат в голяма степен на своите близки и/или приятели като помощ при вземането на решения, са силно зависими личности. В същото време човек може да бъде много уверен, да обича силно хората около себе си, но да не разчита на тях, когато става въпрос за житейски решения.

2. Самочувствието е в основата на всичко

Всъщност то определя доколко членовете на семейството ви могат да влияят на решенията ви. Ако сте вътрешно мотивирани и се чувствате сигурни в решенията си, вие няма да обръщате много внимание на мнението на мама и татко. Но ако сте колеблива личност, другите хора ще могат да ви накарат да се съмнявате в собствените си разбирания за нещата. За човек, който е външно зависим, ефектът от мнението на близките му може да не е очевиден, но да се окаже ключов във времето.

3. Доколко са важни тези мнения при оценяването на партньор?

Това се свежда до причините, поради които вашите приятели и близки ви се месят. Ако те по принцип осмиват, критикуват и подценяват всички ваши гаджета, може би трябва да се защитите в даден момент и да им кажете, че са ненужно критични. Колкото и да ви обичат вашите близки, те понякога реагират егоистично – дори и без да го знаят. Възможно е те да не харесват вашите партньори и да оспорват романтичните ви избори по техни си причини, които нямат отношение с вашия личен живот.

4. Попитайте ги кои са техните причини, за да не одобряват половинката ви

Ако ви кажат, че гаджето ви прекалява с алкохола, че ви контролира твърде много, че не ви уважава достатъчно, че ви изневерява – това са разумни доводи и си заслужава да се вслушате в мнението им. Възможно е обаче, близките ви просто да ви ревнуват от новата любов. Затова е важно вие сами да дефинирате дали ще можете да намерите щастие с този партньор и дали това е сред неговите и вашите приоритети. Ако си имате доверие, ако се чувствате емоционално близки, ако ви е грижа един за друг, това са добри признаци, които показват, че трябва да дадете шанс на тази връзка, без значение дали другите ви подкрепят.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари