IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 любопитни факта за любовта

21 март 2018 16 00

Наистина можем да оглупеем

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Едва ли има човек, който може да не се съгласи, че влюбването е сред най-невероятните чувства, които можем да изпитаме. Освен че представлява коктейл от бушуващи хормони обаче, какво още се случва в организма и как ни влияе любовта?

Предстои да отговорим на някои от тези въпроси, като се спрем на любопитните факти, свързани с влюбването.

1. Има 5 различни етапа

Изследователите са идентифицирали пет различни етапа на любовта. Те са: пеперуди, изграждане, асимилация, честност и стабилност.

В първия етап се повишава либидото. Тогава влюбените са толкова погълнати един от друг, че почти забравят да ядат. През втория етап в организма се освобождават неврохимикали, предизвикващи вълни от интензивно удоволствие, което предизвиква чувство на „щастлива тревожност“.

Етап 3 е, когато се появи въпросът дали връзката е правилна или грешна, а в четвъртия се наблюдава първото повишаване в нивата на стреса. Веднъж щом двойката е преминала първите четири етапа, финалният води до увеличаване на доверието и чувството на интимност, а това укрепва връзката.

2. Наистина може да оглупеете

Оказва се, че при влюбените намалява способността да се съсредоточават и да изпълняват задачи, които изискват внимание.

Според данни на проучване, колкото по-интензивно е чувството, толкова повече намалява способността да се съсредоточите върху поставена задача и съответно да стигнете до решението ѝ.

3. Може да е причина за напълняване

Проведени са проучвания и в тази област, които установяват, че жените качват средно около 3,2 кг през първата година от връзката.

4. Музиката помага да се влюбите

Според японски изследователи музиката е важно помощно средство, когато става дума за влюбване. Оказва се, че нежната музика може да промени поведението на хората и да ги направи да изглеждат по-чаровни по време на разговор.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари