IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжът до мен не споделя чувствата си. Защо?

27 май 2018 15 15

Няколко съвета как да промените ситуацията

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Непрекъснато споделяте на партньора си вашите чувства и искате същото от него. Но в отговор – само тишина. Защо мъжете не обичат да говорят за чувствата си? Отговорът на Джулия Захарова, клиничен психолог.

Жените често се оплакват, че мъжете рядко говорят за чувствата си – рядко споделят преживяванията си, трудно говорят за любов, не правят комплименти. Много хора, не само мъже, но и жени, които открито говорят за чувствата си, стават уязвими. Често си слагаме забрана заради преживявания от детството и юношеството. Може би някой не ни е взел на сериозно или пък сме станали обект на подигравки.

Ето защо те са област на особено внимателно лечение. За да ги изразим, е важно да създадем безопасна атмосфера, да не натискаме, да не използваме чувствата за манипулация.

Ето няколко съвета, с които ще научите един мъж да говори по-често и открито за чувствата:

1. Не чакайте бърз резултат. Негативното отношение към изразяването на чувства се формира през годините, затова вероятно ще са необходими поне няколко месеца, за да го промените.

2. Идентифицирайте чувствата на мъжа, за да свържете емоционалното преживяване. Ако видите, че е разстроен, кажете: „Изглежда, че си разстроен!“.

3. Без насилване! Опитайте се да не го карате да говори пряко за чувства. Не е нужно да го мъчите с въпроси: „Обичаш ли ме?“, „И как ме обичаш?“. Ако откаже да признае, че има чувства, не го притискайте.

4. Говорете за вашите чувства – давайте пример. Не се фиксирайте само в любовните вълнения, бъдете искрени.

5. Ако мъж реши да сподели чувства с вас, той не трябва да съжалява за това. Опитайте никога да не ги използвате за манипулация. Ако си спомняте думите, изречени в момент на слабост в разгара на кавга, само ще го убедите, че не е безопасно да споделя чувства.

6. Ако мъжът говори за чувства, покажете внимание, слушайте го, подкрепете го.

7. Не забравяйте, че за много мъже действията са по-важни от думите.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари