Как тактично и безболезнено да обясня на бившия си съпруг, с когото все още живеем под един покрив, че имам нужда от свобода, че искам да намеря нов човек до себе си? Опитвам се да му кажа, че към него изпитвам само приятелски и роднински чувства. Но се страхувам да говоря директно, знам, че ще бъде обиден и ядосан, ще го приеме като предателство.


Лили, на 52 години

За съпруга ви реалността на развода все още не е дошла. Всичко, с изключение на някои подробности, остава същото, продължавате да живеете под един покрив. Преди всичко трябва да се стремите да промените тази ситуация възможно най-скоро, да намерите отделно жилище за всеки от вас.

Трябва да сте много последователни в поведението си – разделили сте се и това е всичко. Дръжте се така, че бившият ви съпруг да не може да тълкува думите и действията ви по различен начин. Когато бракът трае дълго време, хората свикват автоматично да тълкуват определени думи, жестове, дори позицията на партньора по определен начин. Когато се установи, че в днешната реалност тази интерпретация вече е погрешна, идва разочарованието и гневът.

Разбира се, до приемането на новия статут на вашите отношения, бившият съпруг няма да приеме вашата независимост. Очевидно ще ви трябва още малко време, за да разберете какво наистина означава развод. Вероятно ще трябва да му напомняте отново и отново защо сте се развели.


Лариса Харланова, психоаналитик, пред Psychologies