IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са признаците за стабилна двойка?

9 октомври 2018 15 00

Важното е в детайлите

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Американски учени установиха, че двойките имат силна и стабилна връзка, ако партньорите често използват местоимението „ние“, съобщи Юрик алърт. В такива двойки партньорите си влияят на мислите, чувствата и поведението, води ги любовта към другия, а не егоизмът.

В изследването на екипа от Калифорнийския университет в Ривърсайд са участвали почти 5 300 души. Учените установяват, че и мъжете, и жените, които често казват „ние“, са по-щастливи във връзката си.

„Това е признак за взаимна зависимост и обща позитивност“ – обяснява Александър Каран, един от авторите на изследването. Взаимната зависимост е показател за здрава връзка, защото влияе на способността на хората да се поддържат един друг в трудни времена.

Според теорията за взаимната зависимост, която се появява още през 50-те години на миналия век, партньорите в такива отношения усещат състоянието на другия и се разбират по-добре.

Участниците в изследването, половината от които са били семейни, е трябвало да оценят връзката си по пет критерия – резултати от отношенията (удовлетвореност, продължителност на връзката), характер на взаимодействията (положителни или отрицателни), психично здраве, физическо здраве, грижи за себе си.

„Ние“ партньорите са дали по-високи оценки във всички категории и са оценявали връзката си цялостно, а не в един контекст. Това важало както за младите, така и за възрастните, както за жените, така и за мъжете. Съзнателното използване на местоимението „ние“ в конфликтни ситуации може да заздрави отношенията, убедени са учените.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари