IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съжалявате за развода си? Нов партньор или да се борите за стария?

10 октомври 2018 11 40

Много рядко двойки се събират успешно след раздяла

Снимка: Istock

Снимка: Istock

На пръв поглед, след развод бившите съпрузи се чувстват облекчени, сякаш всички проблеми вече не съществуват. След подписа върху документа често обаче следва и парадоксът – започвате да съжалявате, нахлуват спомени с щастливите моменти от съвместния ви живот, прокрадва се съжаление за взетото решение за раздяла. Експерти анализират ситуацията, в която често попадат разведените двойки.

Погледнете истината в очите. Между вас е имало сериозни противоречия, които са довели до раздялата – те няма как просто да се изпарят. Поговорете за чувствата си с близки или с психолог, погледнете на цялата ситуация рационално.

Ако все пак решите да възобновите връзката, уверете се, че партньорът иска същото. Необходимо е и двете страни да вървят една към друга, но трезво да разберат какво е довело до разрива между тях. Задайте си въпросите – съгласни ли сте да работите върху преодоляване на случилото се помежду ви? Можете ли да приемете чертите на партньора, които не сте харесвали и доколко сте готови на компромис?

Опитите за идеализиране на отношенията са довели до щракване на капан. Усещате загуба, копнеете за най-доброто, което е било между вас, особено ако имате деца, несигурни сте за бъдещето, защото никой не гарантира, че разводът непременно е най-доброто.

Не си фантазирайте, че всичко може лесно да се промени. Украсяването на миналото причинява болка, която неизбежно преживявате при развод.

Вие копнеете за партньора си и изглежда, че това е достатъчно, за да започнете отново. Ако обаче не сте готови честно да признаете какво е унищожило връзката ви, скоро ще се окажете в същата ситуация.

Психиката, която е наранена при развод, преминава през няколко етапа: шок и отричане, вина и негодувание, гняв, тъга и отчаяние, приемане и изграждане на нова картина на света. В някои от тях съществува опасност да се върнем назад. Например, в периода на шок и отричане, хората спират да вярват на случилото се, очакват да се съберат с партньора си, продължават да носят халката си и крият развода от близките си. Отричането на реалността предпазва от болка и връщането на отношенията се възприема като спасение.

Хората са особено уязвими в етапа на отчаяние. Тогава нахлуват мисли, че няма да могат да създават нови взаимоотношения и добрите времена са изчезнали завинаги. Връщането към партньора в такова състояние изглежда като желано освобождаване от страха от неизвестното, изход от страданието. Всъщност това е отказ от развитие и вътрешното изцеление.

Желанието за връщане към загубената връзка може да бъде предизвикано от нещо недоизказано. Особено в случаите, когато решението за раздялата е взето от един от партньорите, а другият е поставен пред свършен факт. Тогава желанието да върнеш съпруга или съпругата може да се дължи на нуждата да му кажете за своите чувства, да изразите своя протест.

Психологически ще бъде по-лесно да започнете с нов партньор

Семейните истории завършват по различен начин. Например, един съпруг с невероятни усилия връща другия и след няколко години инициира втори развод. Понякога това се дължи на манипулация, за да нанесе ответен удар. Или съпругата се развежда с мъжа си заради досадните му навици и маниери, но тя се връща, осъзнавайки, че нейната малка дъщеря прави същото. Има преоценка на партньора, промяна в посоката на уважение и приемане.

Успешното събиране след развод е изключително рядко. Той е последица от криза на отношенията и болезнен стадий на израстване. Дори ако научите всички уроци, ще бъде по-лесно да започнете с нов партньор, а не с някого, с когото сте изпитвали болка и неразбиране.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 3 години )
"Дори ако научите всички уроци, ще бъде по-лесно да започнете с нов партньор, а не с някого, с когото сте изпитвали болка и неразбиране." Това не е вярно - къде е гаранцията, че при нова връзка няма да изпитате същото?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар