IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без любов: Омъжена заради родителите... Има ли изход?

13 ноември 2018 15 10

Разказ от първо лице на една млада мюсюлманка

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Преди година се омъжих без моето съгласие. Нямаше как да кажа не, защото семейството ми щеше да се откаже от мен, ние сме мюсюлмани. Още преди сватбата се влюбих в друг човек, но родителите ми не го приеха. Не ми харесва съпругът ми, той не ме привлича и физически. Три месеца след сватбата не го допусках в леглото. Но когато реших да се разделя с него, сестра ми ми каза, че моят съпруг очаква да не реагирам зле към него. След това се пуснах по течението, съгласих се и на интимност с него. Въпреки че по време на секса имаше само сълзи от моя страна. Да отхвърля мъжа си е голям грях и аз уважавам законите на Всевишния. Съпругът ми е добър човек, но няма любов между нас. Съжалявам за него, но съжалявам и за себе си. Непрекъснато говорим за развод и единственото, което ни спира са родителите, които вдигат скандали и правят трагедия от подобна развръзка. Страхувам се, че след него родителите ми ще ме мразят и животът ми ще стане още по-зле. Майка ми казва, че ще разбера всичко през годините, но колко време ще трябва да чакам? Може би след раждането на деца ще заобичам съпруга си, но ако не се случи? Аз съм само на 21 години, искам щастие, хармония със себе си, любов.


Даяна, на 21 години

 

Вие се намирате в трудно положение поради традициите за брака и семейството, които някога са били оправдани, но са остарели днес. Вашият брак изглежда като почит към вашите родители. Можете да промените живота си и не сте задължени да го живеете, както изискват те. Това е вашият живот, има място в него за щастие, развитие, любим човек и най-важното – вашият избор. Да бъдете омъжени или не, с тези, които ви налагат, или с онези, които обичате или с които се срещате и обичате в бъдеще. Да живееш живота на някой друг, който очевидно не е подходящ и те кара да страдаш или да избереш своя. Това е вашият избор, не на вашите родители, вашия съпруг или дори традициите, които следвате.

Вие сте прави, че е малко вероятно вашето решение да бъде одобрено от родителите ви. Но изглежда, че сте готови да пожертвате себе си и целия си живот, само за да се радват те и да следват традициите. Не е ли твърде голяма цената? Пишеш, че може би ще обичаш съпруга си след раждането на деца. Хората, които са нещастни в брака, след раждането на децата стават още по-нещастни. С тази стъпка ще се обвържеш още повече, ще бъде по-трудно да си тръгнеш, но ще намериш ли търсената любов? По-скоро обратното.

Съветвам ви да намерите хора, които да ви подкрепят в трудния път да изберете своя собствен живот. Нуждаете се от възможно най-голяма подкрепа и топлина. Не можете да го получите от роднини, но светът не свършва там. Потърсете приятели, познати, които ще ви помогнат, ако решите да се разведете. Помислете какво бихте могли да направите и къде да намерите подкрепа, ако родителите ви не са в състояние или не желаят да ви приемат. Решете как бихте искали да изградите живота си, опитайте се да помислите за възможните варианти.
Свържете се с други жени, които са били във вашата ситуация. Вземете решение, когато сте готова за това. Уважавам всички религии, но не забравяйте, че традициите не са били измислени от Всемогъщия, а от хората...
Вероника Леонова, психолог, пред psychologies

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари