IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как връзката на родителите ви повлиява на вашата?

29 декември 2018 16 15

7 начина

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Когато сме деца, ние гледаме на родителите си като на модел за подражание в почти всички сфери от живота. Те са първите ни учители. Но дори и след като пораснем, нашите родители и възпитанието, което те са ни дали, продължават да оказват огромно влияние върху личността ни.

Когато става въпрос за нашия собствен любовен живот, връзката на родителите ни има въздействие върху начина, по който ние гледаме на взаимоотношенията.

Ето и няколко начина, по които нашите собствени навици в любовта могат да бъдат повлияни от тези на нашите родители:

1. Склонността ни да понасяме домашно насилие

Колкото и ужасно да звучи, ако един човек е гледал години наред как единият му родител е жертва на домашно насилие, той може да приеме този вид отношения за нормални и един ден да пренесе този модел в собствените си взаимоотношения. Децата, израснали в токсична семейна среда, понякога трудно осъзнават, че насилието не трябва да се допуска и приема.

2. Доколко се чувстваме комфортно да проявяваме интимност и привързаност

Ако сте израснали с родители, които са били изключително любвеобилни, нежни и мили един към друг, вие също може да се отнасяте с огромна любов и привързаност към своя партньор. От друга страна, ако родителите ви са били хладни и/или резервирани един към друг, това може да ви накара и вие да не се чувствате комфортно да показвате физическа привързаност към партньора си.

3. Начинът, по който се справяме с разрешаването на конфликт

Критичният компонент на всяка успешна връзка е способността за здравословно разрешаване на семейните конфликти. Ако примерът за разрешаване на конфликти в дома ви като дете е бил чрез викове и скандали, тогава може и вие да сте склонни да следвате стъпките на вашите родители, без дори да го осъзнавате. Ако сте имали родител, който е избягал от семейното огнище при първия признак на проблем, може и вие да не умеете да поемате отговорност във вашите взаимоотношения, когато нещата станат по-трудни.

4. Как изразяваме нашите емоции

Да можеш да общуваш открито и ефективно с половинката си също е важна част от стабилната романтична връзка. Няма начин да се реши потенциален проблем, ако партньорите не могат напълно да изразят чувствата си. Ако родителите ви са потискали емоциите си, тогава може и вие да имате трудности да се научите да разпознавате и изразявате собствените си чувства.

5. Доколко контролираме поведението си във връзката

Ревността в малки дози може да присъства в романтичната връзка, стига да не отива твърде далеч. Когато ревността се превърне в контролиращо поведение, взаимоотношенията между двама души започват да страдат сериозно. Ако сте израснали с родител, който е показвал болестна ревност и се е опитвал да контролира другия ви родител, вие може подсъзнателно да повторите модела. Същото важи и ако сте били свидетели на това как родителите ви се отнасят един към друг с неуважение.

6. Степента на зависимост, към която сме склонни

Всеки човек иска да има любящ партньор, с когото да може да изживее живота си. Човек обаче трябва да съумее да запази известна независимост в отношенията си, а не да се изгубва в тях. Ако единият ви родител е бил напълно зависим от другия, възможно е за вас това да е нещо абсолютно нормално и вие също да сте склонни към тази зависимост. Не забравяйте, че балансът е в основата на всяка успешна романтична връзка.

7. Как се доверяваме

Да можеш да се довериш на партньора си е от решаващо значение за изграждането на стабилни, дълготрайни отношения. За съжаление, не всеки от нас е израснал с добър пример на родители, които имат огромно доверие помежду си. Ако единият ви родител редовно е лъгал и подвеждал другия, това може да ви накара и вие един ден да сте недоверчиви към половинката си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари