IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се грижите за бельото си, за да имате здрава вагина

22 януари 2019 18 00

Сменяйте го по-често

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Когато стане дума за бельо, може да се каже, че жените са по-суетни и имат по-специални предпочитания, отколкото мъжете. Докато представителите на силния пол могат да носят каквото и да е, за дамите от значение са цветът, материята, фирмата производител, размерът...

С всяка изминала година по магазините се продават какви ли не нестандартни прашки и бикини, които жените си купуват. Но какво се случва със старите?

Както всяко нещо в този свят, бельото не е вечно и трябва да се подменя от време на време. Някои модели са направени от тъкани, които се късат по-бързо, докато други са по-издръжливи, но пък от хигиенична гледна точка е по-добре да бъдат изхвърлени.

Ето няколко основни правила за грижа за бельото, с които ще се погрижите за здравето на вашата вагина:

1. Заложете на естествените материи

Памукът е най-добрата тъкан за вашето бельо. Дори и да си харесате нещо от изкуствена материя, носете го само за специални поводи, а не ежедневно, защото така ще предотвратите запарване, възпаление или раздразнение. Причината е, че кожата в интимната зона е много чувствителна и се нуждае от мекота, а не от нещо грубо, което да я покрива и дразни, коментира д-р Алис Кели-Джоунс пред Healthline. По думите ѝ, памукът позволява на кожата „да диша“ и предотвратява инфектирането ѝ, докато синтетиката улавя топлината и влагата, създавайки идеална среда за развитие на гъбички.

2. Спете без бельо поне 1 път седмично

Въпреки че може да звучи налудничаво, спането без бельо е препоръчително, особено при жените, които почти ежедневно бръснат или епилират триъгълника. „Вагината трябва по-често да бъде изложена на въздух така както всяка друга част от тялото“, казва още д-р Джоунс. И уточнява, че през зимата много жени се навличат с няколко пласта дрехи, например слагат бикини, чорапогащник и някой клин от изкуствена материя, което води до вагинални проблеми като появата на гъбички, цистит, парене и сърбеж в областта на интимните части. Ако все пак идеята за спане без гащи не ви харесва, може да опитате да сложите по-свободна пижама.

3. Идеалният размер

Понякога в бързината жени купуват по-малък или по-голям размер бикини. Носейки ги могат да усетят дискомфорт. Например твърде впитите във вагината запарват и не позволяват по-свободни движения, докато материята на по-широките може да се набере на определени места и да предизвика сърбеж или дразнене, ако например се носят с по-тесни дънки или панталон. За да се чувствате максимално добре, намерете вашия размер. Така ще намалите риска от протриване и поява на инфекция.

4. Перете с хипоалергенни препарати

Хубаво е да поставяте мръсното бельо отделно от другите дрехи, приготвени за пране. Също така не ги перете в пералнята, а на ръка. За предпочитане е да ползвате хипоалергенен сапун/гел. С него ще предпазите чувствителната кожа на вагината от възпаление и инфекции.

5. Нова година – ново бельо

Сигурно си имате любими бикини, които са ви изключително удобни, но след няколкомесечна употреба е време да се разделите с тях. Сменяйте бельото си с ново поне на 6 месеца или една година. Това означава да изхвърлите старото и захабено и да се снабдите с ново.

6. Гладене

Може да ви се струва отживелица, но жените, които имат по-чести вагинални проблеми, е добре да гладят бельото си след сушене. В едни гащи, дори и изпрани, може да има близо 10 000 живи бактерии. Минавайки бикините с ютията, вие ще намалите шанса за заразяване с тях.

5 предимства за спането без дрехи

7 грешки при бръснене на интимната зона

Колко дълбока е вагината?

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари