IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 ползи за здравето от секса

30 март 2019 16 15

Защо е здравословно да се отдаваме по-често на ласки?

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Сексът е здраве. Не е като на някой от нас да ни е нужно убеждаване да се насладим един на друг по-често, но може би ще се изненадате да разберете, че сексът има и други ползи, освен това, че води до удоволствие. Ето и някои медицински доказани причини, които показват всъщност колко е важен сексът за нашето физическо и психическо здраве.

Намалява риска от сърдечни заболявания

Сексът по един или друг начин е спорт. Тялото се раздвижва и пулсът ни се ускорява. Това е страхотно упражнение за сърцето, което, както всички знаем, е мускул. Колкото повече упражняваме този мускул, толкова по-здрав става той и съответно ни се намалява рискът от инфаркт или други сърдечни заболявания. Да не говорим, че като аеробно физическо занимание, сексът гори доста калории и може да спомогне при намаляване на килограмите. Което пък от друга страна също помага на сърцето, като понижава кръвното налягане.

По-малко стрес

Сексът не е само физическо удоволствие. По време на полов акт ние се сближаваме с партньора си, усещаме човешка ласка и съответно мозъкът ни отделя хормона окситоцин, още познат и като хормон на щастието. Това ни помага да се чувстваме по-релаксирани, спокойни и задоволени, не само в леглото, но и в живота като цяло. Когато сме по-малко стресирани, имаме и по-малък шанс да се разболеем от някой гаден грип, да имаме главоболие или да се борим с досадната инсомния.

Повдига самочувствието

Имало ли е ден, в който се виждате с приятелка и тя възкликва: „Какво ти става, сякаш сияеш, даже ходиш по различен начин, толкова си уверена в себе си.“ Вие се подсмихвате ехидно и знаете причината. Снощи сте си изкарали страхотно в кревата. Сексът ни кара да се чувстваме желани. Когато виждате как вашият партньор полудява по вас и ви иска още и още, вие добивате голяма увереност в себе си и във вашия сексапил. Това съответно се вижда и в други сфери на живота ви – навън сред приятели или дори в работата. Когато се чувствате неустоими и ви се покачи самочувствието, придобивате сигурност в себе си и усещате, че можете да покорите света. Съответно имате повече вяра в себе си и изведнъж виждате как сякаш магически, започва да ви върви във всичко. Самочувствието и способността да имаме вяра в себе си са изключително важни за нашето психическо здраве.

Автор на статията:
Анина Юрукова

КоментариКоментари