IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изневярата – закодирана в мъжкото лице

19 април 2019 08 40

Учени установили кои са кръшкачите

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Изневярата е закодирана в мъжкото лице и мачовците с масивна долна челюст, изпъкнали скули и вежди са по-склонни да кръшкат, установи австралийско проучване, публикувано във вестниците „Metro“.

Изданията цитират проучване на специалисти от университета в Западна Австралия. Екипът на Джилиън Роудс успя да докаже, че по ръбатото мъжко лице лесно може да се предвиди изневярата, докато по женското това практически е невъзможно. Специалистите направили онлайн анкета с участието на 592-ма мъже и 924 жени.

Те трябвало да оценят снимките на 189 души по десетобалната система в две категории – колко са привлекателни и способни ли са на изневяра. Мъжете, кръшкащи на своите партньорки, правилно били разпознати от 14 процента от участничките и от 16 процента от участниците в експеримента. Това било възможно благодарение на по-мъжествените характеристики на лицата им.

За неверните жени познатите проценти били нищожни, съответно 4 и 3 процента в зависимост от пола на респондентите. Учените са уверени, че с еволюцията жените са се научили чрез разпознаването на потенциалните кръшкачи да определят кой от тях е способен да създаде по-голямо потомство и съответно да бъде по-неблагонадежден в брака.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари