IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да правите, когато си взимате почивка от любимия

25 юли 2019 15 00

Трябва да спазвате някои стриктни правила

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Една връзка няма как да премине без спорове и караници. От битовизми до взимане на важни решения, различията между партньори предизвикват периоди, в които всеки се пита дали това е правилният човек за тях. Понякога те решават да си вземат почивка един от друг, с което целят да си дадат време да премислят нещата и да вземат глътка въздух сами.

Но често тази почивка се превръща в нещо много по-голямо, защото хората не разбират какво всъщност означава това свободно време. Не знаят какво да правят и дали имат възможност да се срещат с други хора, или не. Затова психотерапевтът д-р Джен Ман разяснява пред InStyle точно какви правила трябва да установите преди да се отдадете на почивка от партньора си.

Тя споделя, че този процес се наблюдава в младите връзки и е по-скоро знак за незрялост или пък твърде голяма импулсивност. „В по-здравите връзки хората се дразнят, но най-добрият начин да се разреши един проблем, е да го атакуваме яростно. Понякога може да се наложи и посещение при терапевт“.

Д-р Ман признава, че в практиката ѝ е виждала хората да си взимат почивка един от друг по ред грешни причини. „Виждала съм много двойки, които го правят за отмъщение, от болка, страх или пък изоставят партньора си, когато са ядосани“. Според нея, това въобще не помага на връзката.

Другата причина за почивка е, когато някой от двамата партньори иска да прекрати връзката, но няма тази смелост. Чрез отдалечаването си, те се надяват да намерят следващата си любов докато държат на една ръка разстояние старата. Така се успокояват, че дори да не си харесат друг човек, винаги ще имат при кого да се върнат.

Това обаче също не е правилно решение, тъй като никога няма да знаете какви чувства изпитвате към двама различни хора. Ако не се откъснете от единия, то няма как да се отдадете изцяло на следващия. Затова трябва добре да премислите нещата, преди да вземете каквото и да е решение.

Понякога почивката един от друг може и да е полезна. Според д-р Ман, това може да се използва в по-дълги връзки и дори при семейства с деца. „Когато двамата родители са достигнали предела на търпението си и постоянно се карат вкъщи, това създава неблагоприятна среда за децата им.

В такива ситуации е хубаво да си дадете малко пространство за дишане и може да се наложи един от двамата партньори дори да напусне дома. Разбира се, това не трябва да се възприема веднага като развод, а просто време, в което да помислите върху ситуацията и да вземете най-доброто решение за семейството“.

Ако сметнете, че почивката един от друг е неизбежна, но искате да продължите връзката си, д-р Ман ви съветва да поговорите добре с партньора си преди да направите тази сериозна крачка. Трябва да установите правила, които да следвате през този период.

Най-важното е да разберете колко точно време ще прекарате далече един от друг. Това е единственото нещо, което разделя почивката от раздяла. Поставете си крайна дата, на която да обсъдите всичко, което сте премислили и да споделите мнението си с другия. Така ще решите накъде да продължите с връзката си.

Изяснете си дали може да се срещате с други хора, или това е време, в което да разрешите проблемите, които имате помежду си. Ако все пак решите, че свалките са позволени, разберете се дали ще споделите преживяванията си с партньора си. Д-р Ман признава, че срещите не причиняват нищо друго освен болка и затова е хубаво да ги избягвате, когато преминавате през този период.

Контактът между двете страни също е от голямо значение. Някои хора обичат да не говорят въобще, когато са разделени. Други пък смятат, че точно това ще им помогне да възродят отново отношенията си. Според психотерапевта, трябва да се разберете кога ще се виждате и въобще дали ще се виждате.

Не споделяйте раздялата си в социалните мрежи. Това винаги поражда дискусия, съвети и понякога нежелани свалки. Пазете личното си пространство и се фокусирайте върху проблема.

 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

.... ( преди 4 години )
obojavam prekrasen muj , kogoto obojavam i go 4akam , s nego eventualno moje da imam hubavoi migove
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ку ку ( преди 4 години )
Ако честичко си почивате от него, просто си намерете друг.......
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар