IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модно Deja Vu: големите дизайнери преди и сега

12 април 2010 07 26

Дизайнерите решиха да се вдъхновят от себе си. От преди 10 години

Преди и сега и някои поразителни прилики. Снимки: Style

Преди и сега и някои поразителни прилики. Снимки: Style

Модата е изкуство и този факт няма нужда от обуславяне, особено ако става въпрос за дизайнери от ранга на Alexander McQueen, Marc Jacobs, Vivien Westwood или Karl Lagerfeld.

Изкуството, значи и модата, са продукти на т.нар. процес на вдъхновяване, като обект на вдъхновение за артиста може да бъде един слънчев лъч, дъждовна капка или красиво женско лице.

Какво се случва, обаче, когато дизайнерите започнат да се вдъхновяват от себе си? По-точно от свои собствени дизайни от преди десетилетие.

Разбира се, тук лесно може да се твърди, че всеки дизайнер има свой собствен почерк, който е лесно разпознаваем и се превръща в запазена марка.

В този случай обаче става въпрос за нещо напълно различно. Miuccia Prada, например, казва, че е в процес на възраждане на нещата, които е създала преди 15 години.

Marc Jacobs пък е на мнение, че дизайнерите трябва да преустановят неимоверните си усилия да бъдат винаги "нови" и "свежи", и просто да се пуснат по течението. В настоящия случай - да хвърлят поглед в близкото минало и да си припомнят кои са били.

Казано с други думи, дизайнерите в тазгодишните си пролетни и есенни колекции ревизираха себе си от близкото минало.

Очарователно е как някои от "старите" дизайни в галерията изглеждат точно толкова актуални, колкото "днешните". Други пък вече са под наслова "модни класики".

Влезте през кафявото бутонче, което ще опресни паметта ви и вероятно ще изпитате леко deja vu.

Очакват ви Dolce & Gabbana, Gucci, Michael Kors, Marc Jacobs, Miuccia Prada, Chanel... преди и сега.

КоментариКоментари

deeps23 ( преди 14 години )
само за Chanel не съм съгласна.Костюмът Шанел си е непреходна класика и Лагерфелд винаги го запазва горе/долу един и същ.Иначе другите сте ги уцелили.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Sunnny ( преди 14 години )
ТОва за мен е края на модната индустрия в качеството й на "създател на идеали". СЕга всички ще си спомнят, че това са само дрехи, които допълват излъчването ни.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар