IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градска джунгла: Хараджуку или философия на антимодата

30 юни 2010 13 48

Научете нещо повече за едно от най-атрактивните модни течения в Япония

Градска джунгла: Хараджуку или философия на антимодата

Преди време ви бяхме обещали да ви разкажем за една много интересна източна субкултура и тъй като държим на думата си, на вашето внимание предлагаме настоящия материал...

Япония е мястото, където всички са индивидуалисти, но по групи.

Ако отидете на разходка в парка в събота, ще се натъкнете на хиляди момчета, облечени по невъобразим начин и танцуващи на рок музика. Не е изненадващо и това, че момичетата искат да изразят себе си по подобен разчупващ стереотипите начин и да покажат на какво са способни и те по същото време и на същото място.

Това място се нарича Хараджуку, предградие на Токио.

Терминът "Хараджуку момичета" е навлязъл в английския език, за да обозначи тинейджърите, които се се обличат по точно определен начин и населяват областта Хараджуку. Тази мода е повлияна от десетки други течения, които мултиплицира в една уникална визия.

Като цяло Хараджуку момичетата изглеждат доста шоково, което е умишлено търсен ефект.

Да не забравяме, че цялата постмодерна японска поп култура има за цел да се бунтува срещу прекалено стриктния и подреден до лудост живот в Страната на изгряващото слънце, затова може да се каже, че Хараджуку е контракултура – точно като хипитата през 60-те години в САЩ.

Но докато вторите са възставали с действия, настоящите герои използват визуалността. И именно точно тази наситена визуалност кара някои да нарекат Хараджуку „немода“ или „антимода“. Тя е антипод на всичко стандартизирано и установено.

Може би най-разпространеното Хараджуку течение се нарича Кавай.

То се появява пред 90-те години на миналия век и става популярно като синоним на нещо сладко и хубаво. Кавай се формира от съпротивата на младите хора, към вкусовете и традициите на по-възрастните и всъщност взима всичко онова, което вторите биха отрекли.

Представителите на Кавай гонят ефекта на кибер-пънк визията, която пък от своя страна е повлияна от западната субкултура на готите, за които вече бяхме говорили.

По-подробни описания на външния вид на представителите на това течение и да искаме няма как да ви дадем, защото всеки един от тях гони своята уникален и неповторим облик, изтъкан от всички цветове на дъгата, всички възможни дрехи на земята, заемки от външния вид на всички възможни анимационни герои и популярни поп символи.

Хараджуку е мода на експресията и свободата и съответно изповядва тази философия. А кое е по-добър синоним на свобода от Западната цивилизация (поне при равни други условия)?

Япония е доста добра в заемките на дрехите от различните културни епохи на Европа и Съединените Щати.

Ако решите да изследвате бутиците на ул. „Такешита“ в Хараджуку ще видите стотици тинейджъри, облечени като барокови дами, викториански лолити, Алиси, пристигнали директно от Страната на чудесата и какво ли още не.

Хараджуку е меката на артистите, свободните духове и нерегламентираните модни течения, които предоставят свободно поле на изява в доста консервативното японско общество.

Най-хубавото на японската мода е това, че диктатурата е забранена. За разлика от улиците на Запад, където модните марки са тези, които казват кое е хубаво и кое не, в Хараджуку хубаво е всичко, независимо дали са пластмасови светещи рога в косата, готически маски за дишане, розови мигли или гердан от плюшени яйца.

И така, театралност, експресия, свобода – това са единствените лозунги, на които Хараджуку се подчинява.

Отидете горе в галерията и притаете дъх.

Автор - снимка

КоментариКоментари

blueflower ( преди 13 години )
Valenc ( преди 13 години )
Още веднъж се убеждавам, че жълтурите са яко ненормални! Което по принцип е яко ;)) Пък и част от Хараджуку-гърлите определено ми въздействаха... на либидото ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Stardust ( преди 13 години )
Благодаря ти за допълнителната информация :) Беше ми интересно. Доста са различни и необичайни :)Не се тревожи за правописа - щом има какво да кажеш - който има сърце да те прочете - ще те разбере :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 13 години )
Това е ХараджукулИначе и те си имат поп култура, като в всяка държава.Maki Horikita (една от най - известните им актриси) - http://3.bp.blogspot.com/_UmR7PsGWAAw/SXRqeuNOyRI/AAAAAAAAJ6U/vpiMvj1BvRc/s400/maki-horikita-7.jpgAyumi Hamasaki (най - голямата им певица и звезда.Световна рекорди има и няма сингъл и албум , който да не е номер 1 в класациите.Наречана е кралицата на японската поп музика.От 10-11 години е певеца.) http://rapid-soft.info/wp-content/uploads/2008/10/blue-bird.jpgNamie Amuro (Кралицата на японският хип хоп.И тя с над 10 години кариера) http://***.michaeljohngrist.com/wp-content/uploads/2010/02/namie-amuro.jpgJun Matsumoto (Страшно известен актьор и певец в една от най-изведтните им групи.С кариера над 10 год.) http://marionasakura.files.wordpress.com/2008/09/jun_matsumoto.jpgMiura Haruma (Известен акьор) http://img3.ak.crunchyroll.com/i/spire2/07202008/8/8/a/8/88a814a108e640_full.jpgKamenashi Kazuya (Ивестен актьор и е в известна група) http://img2.ak.crunchyroll.com/i/spire4/e50894327e87f6ba6fce1a298cd09c091229281336_full.jpgAkanishi Jin (Ивестен актьор и е в същата група , вкоято е и Kamenashi Kazuya) http://kojaproductions.files.wordpress.com/2010/03/akanishijin_kjp.jpgIkuta Toma (Известен актьор) http://26.media.tumblr.com/tumblr_kuv078olzO1qzfv5xo1_400.jpgП.С.: Сори ,за правописните грешки.Просто от две години не съм писала нищо на български.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Teddyta ( преди 13 години )
Нищо красиво не виждам! Britmusiclover, много точно определение - гротеска!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Britmusiclover ( преди 13 години )
В Японския стил може и да си професионалист , но правописа ти яко куца :)))Та ... снимките, облеклото , моделите - са ми пълна гротеска ..
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Fenka23 ( преди 13 години )
Иначе статията е супер.Браво на момичето дето я написало.В България има много хора на който им харесва ,като цяла Японската култура.А медиите нищо не казват , защото за голяма част от населението да харесваш нещо по различно е табу.Браво.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 13 години )
Разбира се!Cosplay - http://fashionrevue.com/wp-content/uploads/2009/09/20080512-hatsune-miku-cosplay-1.jpgGothic Lolita - http://4.bp.blogspot.com/_NO2UOMMYKZ0/SHsgSTz9xyI/AAAAAAAAAcM/ftYYXkHpYn4/s400/Gothic%2BLolita%2BFashion.jpgSweet Lolita - http://farm2.static.flickr.com/1314/536824949_e3ea28be06.jpgИ един от най - често срещаните случеи http://3.bp.blogspot.com/_Wf2d2iq62hg/SuVZ-wKoE4I/AAAAAAAAACM/elKJjac9JWo/s400/harajuku-122806-01.jpg cosplay на изнестни рок музиканти.Предимно visual kei групи.Най-често The GazettE,Mana-sama & AnCafe (въпреки ,че са oshare kei - не ,точно в-кей)Значи лолитките,в-кей cosplay & cosplay са най много.И т.н. гледам всичко да е само за Хараджуку.П.С.:Сори,за правописните грешки.И по принцип най - добре ще е да видите бг сайтовете за visual kei и т.н. групите и в google.bg cosplay.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Baba Pena ( преди 13 години )
би ли показала някои снимки, за които говориш? Интересно ми е
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Shana ( преди 13 години )
уау, по улиците на яопния се разхождат живи аниме-герои
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар