IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонът на карнавалите

12 януари 2005 10 58

Рио, Венеция, Ница - светът е Карнавал

Сезонът на карнавалите

След края на Коледните празници, преди началото на Великденските пости, светът е карнавал! От Рио до Венеция, от Ница до Торонто всяка страна празнува по свой собствен начин и никога два карнавала не си приличат, но целта им е една и съща- седмицата на карнавала винаги е израз на радостта от живота, на насладите и равлеченията. Анонимността на маските и пищните костюми позволяват поне за седмица да се измъкнем от рамките на ежедневието и да се забавляваме истински.

Кой как празнува?

Ница, Франция. Фестивалът в Ница е един от най-популярните във Франция заради битката с цветя от 1830 г. Провежда се от 11 до 27 февруари. Тази година организаторите са решили да нарекат Краля на карнавала “ Крал на гадния и отмъстителен Климатистан”, като се надяват така да накарат хората да се замислят върху промените в климата на планетата, причинени от човека. Както всяка година, така и сега, за 121 път по улиците на Ница ден и нощ ще има парад, а кулминацията на фестивала ще е ожесточена битка с цветя.

Венеция, Италия. Бели маски и черни пелерини, домина и шапки с пера, костюми на Арлекино, Пиеро, Панталоне, Коломбина и останалите герои от Комедия дел\'Арте...Карнавалът във Венеция, който се провежда от 28 януари до 8 февруари, е един от най- колоритните и поетични фестивали в света. Проведен за пръв път през 15 век пред двореца на Дожите с височайшето разрешение на папата, карнавалът се е превърнал в институция. А страстите се развихрят най-силно на площад Сан Марко, където в навечерието на Задушница се провежда маскарадът.


Гваделупа. Празниците започват през януари, след Богоявление. Преди Задушница многобройни паради оживяват улиците на острова. Музиката се изпълнява с подръчни инструменти/ бутилки, кутии, бамбукови пръчки украсени със зрънца/ и с безброй много тамбури, креолски маракаси и какво ли още не.

Понеделникът преди Задушница е посветен на бутафорните сватби. Младоженците, следвани от дълга процесия, се явяват в кметството, за да се извърши бракосъчетание в присъствието на кмета и свещеника, но тъй като това е карнавал, мъжете са преоблечени като жени, а жените са в мъжки дрехи! Кулинарният връх на празника са т.нар. “ бенье”- нещо като нашите мекици, поръсени с канела, мушкатово орехче и ванилия. И много ром, естествено. А един от символите на фестивала, Нег Гуо Сиро, се разхожда из улиците, целия намазан със сладко.

Рио де Жанейро, Бразилия. Феерия от цветове, танцьорки на самба, обсипани с пера, самба на Копакабана- карнавалът в Рио! Определно той е най-известният, най- пищният, най- разюзданият. Всяка година през февруари милиони хора стават свидетели на украсените платформи из улиците на града, върху които танцуват представители на всички училища по самба в Рио.

Повечето хора обаче не знаят, че подобен карнавал се организира във всички големи градове на Бразилия, едновременно с феерията в Рио.

Салвадор де Бахиа. Тук улиците са пълни денонощно с танцуващи хора. И тук, както в Рио, има платформи, окичени с цветя, на които танцуват поразголени момичета. Тълпата- крещяща, пееща и пиеща- ги съпровожда из улиците на града до пълно изтощение...

В България има множество туристически агенции, които предлгат екскурзии до Рио по време на карнавала, като средната цена е около 1400 евро.

КоментариКоментари