IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да носите кожа

14 март 2013 12 20

През студените месеци кожата властва в модната индустрия

Снимка: FGR

Снимка: FGR

Кожата е най-старият материал в историята на облеклото. Става въпрос не изчистената кожа, а тази, по която са запазени животинските косми. Още от древни времена хората са я използвали като ежедневна и нужна дреха, с която да се топлят. По това време всеки човек задължително се е обличал с кожа, докато сега този животинския материал е признак за висок социален статус и богатство, както и определено незачитане на природозащитните призиви.

Днес кожата продължава да бъде обект на всички модни тенденции. Почти няма студен сезон, по време на който кожата да не представлява основен елемент в облеклото на една жена. Със смяната на всеки сезон виждаме различни видове кожа, различни цветове и нови модели. Най-често кожата се използва за създаване на палта, жилетки, шапки, чанти и други облекла и аксесоари.

За някои хора кожата е символ на лукс и висока класа, докато други смятат, че това е най-грозният и неприемлив материал, тъй като стотици животни умират заради едно парче кожа. Последното е причина все по-често да се използва изкуствена кожа, вместо естествена. Освен това изкуствената кожа е на много по-достъпни цени и почти всеки потребител може да си я позволи. Невинаги парите определят стила, така че може да бъдете убедени, че ще изглеждате страхотно, дори да носите изкуствена кожа.

Снимка: FGR

При избора на кожа трябва да се обърне внимание не само на качеството, но също така и на цвета. Заложете на контрастите. Например, ако в гардероба ви преобладава черно и сиво, може да си купите кожа в зелено, лилаво или цвят горчица.

Ако решите да купувате дреха с кожа, насочете се към нещо, което едва ли ще излезе от мода. Ако вече сте се сдобили с кожа, ето няколко съвета как да я носите:

1. Дългите кожени палта изглеждат по-стилни и не стоят добре с ежедневни облекла. Така че, ако имате кожено палто, най-добре го запазете за специални поводи. Носете го с дълга елегантна рокля и високи токчета. Бижутата трябва да са шикозни, а поводът – вечерно парти или официално събиране.

2. От друга страна средните и къси кожени палта изглеждат като по-рационален избор. Без проблем може да съчетаете късото си кожено плато с дънки и кожени ботуши. Не се ограничавайте само дотук. Късото палто също може да се съчетае с елегантна рокля.

Снимка: FGR

3. Кожените дрехи винаги правят тялото на жената по-обемисто, отколкото всъщност е, затова винаги носете някоя по-тънка дреха отдолу. Не се притеснявайте, че ще ви е студено, тъй като кожата сама по себе си е добър изолатор.

4. Носенето на кожа от главата до петите не е добра идея, освен ако не искате да ви сметнат за някое диво животно. Най-просто казано – винаги носете само по един кожен елемент. Приемайте кожата като аксесоар, чрез който разкрасявате вида си и с който не бива да прекалявате.

Снимка: FGR

5. Най-лесният начин да съчетавате кожа със спортно-елегантен стил, е като заложите на ефектен аксесоар. Това могат да бъдат: кожена чанта, ботуши, шал, шапка, яка или връхна дреха.

6. Един от най-добрите начини за носене на кожа е под формата на жилетка. Тя изглежда шик, елегантно, ежедневно и закачливо. Може да носите кожена жилетка заедно с дънки и ниски ботуши. Може да съчетаете жилетка и с прилепнал кожен панталон или трикотажна рокля.

7. Кожените якета изглеждат невероятно в съчетание с прилепнали панталони и високи ботуши.

8. Кожената шапка, яка и шал се вписват добре в почти всички видове облекла. Според някои колкото по-малко е кожата, толкова по-красиво стои тя.

9. Кожените космести ботуши правят жената да изглежда по-ниска и закръглена, затова винаги избирайте такива, които имат най-много 30% кожа.

10. Ако имате кожена чанта, не я носете през лятото, защото това определено е само и единствено зимен аксесоар.

Снимка: FGR

11. Ако искате да се върнете в 70-те години, носете кожено палто или жилетка заедно с широки панталони и свободни разкрояващи се/плисирани поли до под коляното.

12. Късо кожено палто, съчетано с къси панталонки или пола, създават стилен вид с усещане за 60-те години.

Снимка: FGR

Как да съхранявате кожата?

Косместата материя е капризен материал, който задължително изисква добра грижа.

- През лятото винаги съхранявайте кожените си дрехи в специален протектор, като не забравяте нафталина. Друга опция е да изсушите портокалова кора или да сложите тютюн, който да защитава дрехата ви.

- Опитайте се да съхранявате кожените си дрехи на тъмно и прохладно място, задължително далече от пряка слънчева светлина.

- Ако имате палто, закачалката трябва да бъде голяма и масивна, за да не увисва дрехата.

- Никога не слагайте кожените си дрехи в пералнята, нито пък се опитвайте да ги перете на тъка. Ако кожата се намокри, не я изсушавайте със сешоар.

- Не се опитвайте да премахвате петна с помощта на ацетон.

Снимка: FGR

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари