IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На поправителен за модни грешки

6 декември 2013 13 00

Кои елементарни модни грешки все още допускат дамите в изграждането на стила си

Снимка: lecatch.com

Снимка: lecatch.com

Следвайки тенденциите и примерите от модните списания, лесно може да попаднете в капана на "модерното" и  да допуснете основни модни грешки. Кои са те и как да ги избегнете?!

1. Сляпо следване на модните тенденции

Във всяка колекция за съответния сезон има много опасни тенденции. Ултрашироки рамене или необичайно обемни кройки, блузи с къси дължини, разкриващи корема... С подобни модни заигравки трябва да внимават особено дамите с нисък ръст и по-пълни бедра, или пък 3с по-пищен бюст.

Но като цяло, не всяка тенденция е проява на добър вкус, независимо колко от световните дизайнери са я застъпили в колекциите си. Дори някоя вещ да е определена като must-have за вашия гардероб от авторитетни модни издания, това не е повод да приемете твърдението като модна заповед. На това, което виждате по ревютата по време на седмиците на модата, трябва да гледате като на източник на вдъхновение, а не като на неотменимо ръководство за действие.

Съвет: Научете се да експериментирате с тенденциите, като ги променяте спрямо собственото си излъчване или взимате за себе си само част от тенденцията, дозирате я. Идеалният вариант е да избирате измежду изобилие на цветове, текстури, линии и знакови вещи тази комбинация, която ще изрази неповторимо вашата уникалност и индивидуалност.

Снимка: blog.stylesight.com

2. Избор на дрехи и аксесоари с обемно лого

Доста модни марки често пускат модни вещи, които са с принт със собственото им лого. Към тази модна изява се стремят особено девойки, които държат да демонстрират своето пристрастие към модата. За тях рокли с надпис Kenzo или пуловер с лого на Maison Martin Margiela е са безспорен символ на достъпния за тях буржоазен лукс и социален сигнал за обкръжаващите ги. Трябва да кажем, че това не е най-подходящият и най-изисканият начин да заявите себе си. Истинските ценители на модата държат на качеството на модните вещи, а не на тяхната крещяща външност. Но ако подобна волност можем да разберем сред знаковите модни къщи, то в сегмента на масовите марки е напълно непонятно. Едва ли името на някоя от тези марки, изтипосано колоритно на предната част на пуловера, би донесло някаква допълнителна стойност на излъчването или на стила му.

Съвет: Все пак, ако сте решили, че ви харесва да използвате логото на модна марка в изграждането на собствения ви стил, добре е да се ограничите само до едно – примерно в аксесоари. Чанта, очила, гривна, пръстен или портмоне е достатъчно място за това лого.

Снимка: thefashiontag.wordpress.com

3. Показване на бельото

Тенденцията за прозрачност означава да се вплитата прозрачни или полупрозрачни дрехи в комбинация с другите дрехи, като в този случай не е задължителен моден закон да показвате частите на тялото си в откровена голота. Това решение на дизайнерите следва да се разглежда като покана да пофантазираме по зададена тема. Т.е. под прозрачната блуза е добре да облечем едноцветен топ в същия цвят. Правилата на добрия тон и елегантност диктуват старателно да се прикриват чашките на сутиена, да не се комбинират контрастни цветове между бельото и дрехите в изискан стил и да не се демонстрира показно бельото с подаване над дънките примерно.

Съвет: Внимавайте как комбинирате бельо и дрехи – това е един от издайниците на женската елегантност и финес. При тесни дрехи забравете за бельо с дантела – не е тактично да се очертават формите ѝ под дрехата. Когато панталоните или дънките са с ниска талия, добре е да се съобразите и с бельото – демонстрацията му е проява на лош вкус.

Снимка: savage-fashion.blogspot.com

4. Хавлиен ластик в опашката

Съществуват аксесоари, които никога няма да видим в нито едно ревю от седмиците на модата, и слава Богу. Такъв един е обемният хавлиен ластик за коса – образец на селския шик и ярък знак за отминалата мода на 90-те. Още Кари Брадшоу уверяваше своя приятел-писател, че нито едно момиче от Манхатан не си позволява да прибере косата си голям хавлиен ластик. И с лекота доказваше това. Подобен аксесоар за коса притежава силата да срине вашия моден имидж, колкото и старателно да сте го градили.

Съвет: Дългата опашка никога не е излизала от мода, но за да я фиксирате, може да изпозлвате тънък ластик, който да прикриете с кичур от опашката или със специални дълги ленти, които се увиват около основата на опашката.

Снимка: Dreamstime

5. Предизвикателен вид

Сексапилно и предизвикателно са две противоположни понятия в модата, но много момичета така и не са научили каква е рaзликата между тях. Правилото да се разголва или само горната, или само долната част на тялото, все още е в сила. Но желанието на някои дами да демонстрират всички достойнства на тялото си сега и веднага прехвърля усещането за баланс и мярка.

Съвет: Не смесвайте мини дължината с вещи, които биха направили образа ви "евтин" и дори вулгарен – обувки на ултрависок ток, чорапи над коляното или мрежести чорапи и т.н. Късата дължина е добре да комбинирате със затворено деколте и покрити рамене и с обувки на нисък ток или с равна подметка.

Снимка: Vogue

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари