IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2014 изкуството в модата е в изобилие

9 януари 2014 09 30

Модни препратки към изкуството е нова форма на аристократизъм

Prada Summer 2014 Снимка: Reuters

Prada Summer 2014 Снимка: Reuters

Убедили сме се, че да заинтригуваш съвременната публика на модата не е обикновена задача. В последните години виждаме как тясно се преплитат изкуството и модата и се раждат всевъзможни дизайнерски творения.

Модните дефилета се превърнаха в движещи се изложби, а колекциите pret-a-porter все повече заприличаха на висша мода. Ако проследим няколко поредни модни сезона, ще забележим, че определени марки вече следват тази линия и дори се появи направление с условното име Art of fashion.

Списъкът оглавява Миуча Прада, която нееднократно прави колаборации с известни художници, един от които е и известният вече у нас Деймиън Хърст. Освен костюми за филмови продукции, модната марка Prada поддържа млади таланти в собствения си институт Fondazione Prada.

Интересът към изкуството редовно намира отражение в дрехите на марката, като колекция пролет-лято 2014 не е изключение. Над нея са работили художници като илюстратора Жан Деталан и бруклинският стрийт арт художник Габриел Спектър.

Принтове с техните модернистични творби украсяват роклите, палтата, ризите, чантите-трапец и дори стените на бутиците на марката.

Chanel Summer 2014, Chloe Summer 2014,Issey Miyake Summer 2014 Снимки: Reuters

Chanel е другата марка, която нееднократно е засвидетелствала уважението към изкуството в своя дизайн. За дефилето на пролетно-лятната колекция за 2014-та на марката Карл Лагерфелд превърна парижкия Гранд-Палас в център на съвременното изкуство, а моделите и дрехите – в обекти на изкуството, използвайки за това всички цветове на дъгата.

Заигравайки се с новите цветове и знаковия за Chanel модел на сакото, дизайнерът не спря дотук, но използва като платно за изкуство и чантите, както и изкуствено състарените раници с лого на марката. Картината бе допълнена с образите на момичета с гъсти перуки с почти къси коси и изписани вежди в геометрична форма, напомнящи мацаници с четка и с боя.

celine Summer 2014, рекламна кампания Prada Summer 2014 Снимки: Reuters, prada.com

Любителката на минимализма, обявена за една от личностите, чийто стил е повлиял на модните тенденции за 2013 година, Фийби Фило, по принцип не е щедра в използването на принтовете.

Новата ѝ колекция за Celiine обаче е изпълнена с цветни и ярки елементи на абстрактното изкуство. Топове с деликатна кройка, поли с разкъсани подгъви и сака с уголемен обем са украсени с принтове с ефект на размазани цветове. Елементи на авангардизъм се наблюдават и в колекциите на Fendi и Issey Miyake – рокли с разноцветни линии, които напомнят за платната на Матис.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари