IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трикове, които спестяват разходите за поддържане на гардероба

10 януари 2014 11 00

Дори не подозирате колко много приложения имат предмети, които не забелязвате – може доста да удължат живота на дрехите, обувките и аксесоарите ви

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Между две плащания на наема, телефона, петъчното излизане с приятелки, попълване на малка дупка в гардероба и ред други разходи... се оказва, че за една млада дама спестените по неочакван път пари са със статут на печалба.

В такива моменти с радост се вслушваме в някой и друг съвет за това как можем да използваме определени вещи не по предназначението им, а по начин, който неусетно облекчава бюджета ни.

Например, знаете ли, че с вътрешната страна на кора от банан може да избелите зъбите си, а с четка за зъби и зехтин може да оправите заседналия цип на дънките си?

Ето такива подобни малки трикове често спестяват разходи и като цяло поддържат баланса на бюджета, който иначе би имал съвсем различни измерения. Дори и да не сте включили в новогодишните си обещания спестовността, пак може да се възползвате от някои от хитрините, които ще споделим с вас. И най-хубавото е, че се използват предмети, които така или иначе имате у дома.

1. Пемза

С нея може да махнете лесно образувал се мъх по пуловера.

2. Мрежа от салата

Използвайте я, за да перете в нея мохерния си пуловер. Пъхате в го в мрежата и така го накисвате и изплаквате – това ще го спаси от разтягане.

3. Сешоар

С него може да разширите тесните си обувки – обуйте обувките (или положете нужните усилия, за да го направите) с дебели мокри чорапи, след което започнете да ги сушите със сешоара, както сте обути – това действа като шокова терапия за кожата на обувките.

4. Четка за зъби

Най-добрият начин да върнете блясъка на камъните в бижутата си, е да използвате течен препарат за миялна машина и четка за зъби.

Снимка: golestaneh-streetstyle.blogspot.com

5. Амбалажна хартия

Ако се окаже, че имате петно от восък върху дрехата си, използвайте хартията, като я поставите върху петното, след което минете с топла ютия върху нея. След като отделите хартията от плата, восъкът ще се махне с нея.

6. Лак за коса

Може да го използвате, за да се застраховате от накъсване или закачане на тънките ви чорапи в ципове или други стърчащи предмети. Напръскайте с лак от разстояние около 50 см. – това образува предпазващ филм върху повърхността на чорапогащника или чорапа.

7. Стар хляб

С ръба на стария хляб може да натъркате велурената си чанта или яке, за да ги изчистите от натрупана мръсотия или полепнали частици. За да съживите вида на велура, натъркайте го с гумичка или пила за нокти.

Снимка: mingissiyeva.com

8. Водка

Две части вода и една част водка – с тази смес изплакнете дрехи, за да изчезне миризмата на плесен. Добър съвет за дрехи втора употреба.

9. Двойнозалепваща лента

Тя работи прекрасно, когато се налага спешно да коригирате разпорен подгъв.

10. Бял оцет

Добавете половин чаша бял оцет към последното изплакване на любимите си тъмни дънки, за да запазите цвета им.

11. Вазелин

Ако натъркате с него подметките на обувки, които скърцат, дразнещият звук ще изчезне.

12. Текстилни торби от нови обувки

Използвайте ги за съхранение на пакети с дамски превръзки например, дискретно окачена на вратата в банята или за торба за съхраняване на мръсното бельо, когато се прибирате от фитнеса – приложенията са много.

13. Бебешка пудра

Ако направите петно върху новата си кожена чанта или палто, посипете мястото с пудрата, изчакайте една нощ, след което ако се наложи повторете. Петното ще изчезне.

Снимка: philltaylorblog.blogspot new

14. Стари списания

Вместо да ги хвърляте, използвайте ги, за да запазите формата на зимните и летните си обувки – натъпчете със смачкани листове обувките си, преди да ги приберете за съхранение.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари