IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да избегнете покупки, за които след това ще съжалявате?

11 април 2014 09 50

Запознайте се с пет правила, които ще променят начина ви на пазаруване

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всички сме го правили: разхождаме се от магазин в магазин, докато не намерим нещо съвсем непрактично, недостъпно за нас и нещо, което просто не е за нас. Това, което просто не е за нас обаче, не зависи от цената.

Може да бъде чанта Hermes или блуза от H&M, чиято цена няма да се отрази на сметката ни, но тези покупки са в състояние да предизвикат тежко чувство на угризение. Всъщност ние обичаме шопинга и нищо не е в състояние да ни накара да се откажем от него. Дори и покупките, за които след това съжаляваме. Но има начини да ги ограничим до минимум, за да не вгорчаваме удоволствието си всеки път.

Направете опис.

Хвърлете един бърз поглед към гардероба си. Кои са дрехите, които виждате в центъра му? Това са може би ежедневните неща, които носите най-често. Което означава две неща: или нямате нужда от нови, или имате!

Как да действате? Извадете 10-те неща, които носите най-често, включително обувки и чанти. Разгледайте ги добре – дали състоянието им е все още така добро, дали може да се подобри... Дали се нуждаете наистина от още един чифт skinny дънки. Определете 10-те базови неща за сезона, които ще ви трябват и преценете какво да купите, и какво да не купите по време на шопинг.

Не се подвеждайте по промоции.

Всяка допълнителна информация и покана за покупка крие риск. Случайните минувачи са най-лесната „плячка“ за подобни търговски акции. Ако не познавате стоката в магазина и не влизате периодично в него, няма как да знаете каква точно и колко реална е промоцията. Избягвайте подобни моментни покупки.

Как да действате? Ако наистина се интересувате от някоя модна марка, разгледайте предложенията ѝ за предишни сезонни колекции в интернет, след което направете проучване за настоящата колекция и най-добре пазарувайте онлайн.

Дайте си един ден отсрочка.

Това винаги е било малко трудно, но пък е наистина ефективно. Крайната сделка винаги се сключва след време за размисъл. Така е и в обикновените магазини за дрехи. Да пазарувате набързо след работа понякога може да бъде наистина лекомислено.

Как да действате? Всеки път, когато искате да купите нещо, което наистина харесвате, върнете го на рафта и изчакайте пълни 24 часа. Ако не успеете да заглушите мислите в главата си за него, значи си заслужава. Ще се учудите колко лесно може да забравите за нещо, ако не го виждате известно време.

Големите покупки са наистина големи покупки.

Когато купувате нова кола или нова къща, това не е равносилно да купите няколко по-малки и по-евтини, които ще смените след няколко месеца. Когато си купите качествена скъпа чанта, защо ви е да си купувате няколко по-евтини?! Именно това ще ви създаде угризения – да имате няколко чанти, които не носите, вместо една, която всеки път да носите с удоволствие.

Как да действате? Когато правите инвестиция, изяснявате плюсовете и минусите. Същото може да направите и за покупката на чанта, обувки или бижута. Така ще си изясните дали наистина си струва парите. Напишете на един лист дали имате нужда от тази вещ, дори и да не можете да си я позволите. Ако се опитате да събирате, докато си позволите сумата, която трябва да инвестирате, ще имате по-малко угризения!

Не се правете на Анна Делло Русо.

Всички знаят, че има дами в света на модата, които са постоянно снимани от модните фотографи и именно поради тази причина внимават винаги да са на ниво в стила си. Модните марки ги използват като подвижен ПР и им пращат дрехи от новите си колекции, които те да носят по време на Седмиците на модата, за да може да ги „внедрят“ в уличната мода лесно и бързо. Други са просто богати и работата им е да пътуват по цял свят и да пазаруват постоянно дизайнерски дрехи. Не е здравословно да подражавате на тези хора.

Как да действате? Потърсете дрехи и аксесоари, които приличат на тези, по които се прехласвате. Именно така ще сложите собствен отпечатък върху тенденция, която така или иначе виждате навсякъде.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
еййййй, ама давайте ги тези съвети по-рано, направо ги принтя на лист! хахахах
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар