IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създадоха бижу срещу лицево разпознаване

5 септември 2019 12 30

То заблуждава софтуера с дизайна си

Istockphoto

Създадоха бижу, което блокира лицевото разпознаване на някои електронни технологии. Изобретението, наречено "Инкогнито", е дело на полския дизайнер Ева Новак. 

Аксесоарът е нещо като минималистична маска, която се поставя на лицето. Изработена е от месинг. 

Бижуто прилича много на очила, но разликата е, че очите не са скрити. То разполага с два кръга, които прилепват към бузите. Има и правоъгълна част, която минава в центъра на челото. 

mask 3

"Проектът засяга темата за социалното наблюдение и защитата на собствения имидж на обществени места. Продуктът е проектиран да защити изображението от алгоритмите за разпознаване на лица, използвани в съвременните камери, инсталирани в публичното пространство. Това е един вид маска, изработена от месинг, оформена спрямо формата на лицето. Трите елемента върху него правят човешкото лице неразпознаваемо от камерата". Това пише в официалното представяне на бижуто в Instagram. 

Така наречената "маска" е плод на усилената работа на Новак. Тя проучва обстойно кои елементи имат най-голяма ефективност при блокирането на въпросния софтуер за лицево разпознаване. 

maska 1

“Когато изпробвах какво работи, тествах маската с алгоритъма “Deepface”, който се използва от Фейсбук. Лъскавите части на маската успешно заблудиха програмата", обяснява дизайнерът. 

Месинговото бижу е част от проект, който печели първо място в една от категориите на конкурс за дизайн. 

maska 2

Снимки: Instagram/noma_design_studio

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари