IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 факта, които не знаете за Кристиан Диор

27 март 2020 16 30

Забележителен дизайнер и любопитното около него

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Кристиан Диор е един от най-забележителните дизайнери в модната индустрия, създател на едноименната модна къща, Christian Dior.

Роден е в Гранвил, във френския департамент Манш. Дизайнерът е второто от общо пет деца на Александър Луи Маурис Диор, богат производител на продукти за наторяване.

Кристиан Диор е създател на едни от тенденциите, променили изначално модната индустрия.

Какво обаче не знаем за него? Вижте забележителните и малко известни факти за Кристиан Диор.

1. Началото е далеч от модата

Макар дизайнерът да проявява интерес към изкуството и модата още от дете, баща му твърдо не е одобрявал моделиерството като професия. Именно поради тази причина, Кристиан Диор учи политически науки, но в последствие страстта надделява и се насочва към модната индустрия.

2. Всичко започва с галерия

След многобройни спорове и скандали, бащата на Кристиан Диор най-накрая склонява и приема модната страст на сина си. Така дизайнерът успява да създаде собствена артгалерия през 1928 година. Една година след откриването ѝ, умира майката на Диор, а семейството му губи по-голямата част от богатството си във финансовата криза. Поради тази причина, Кристиан Диор е принуден да затвори своята галерия през 1934 година.

Диор2

Август, 1955 година. Зрители на модното ревю на Dior в Париж, Франция, Снимка: Getty Images

3. Нов старт

Когато е на 30-годишна възраст, Кристиан Диор навлиза в нов етап от своя живот, който често е оприличаван на „нов старт“. В края на 1935 година той се научава да рисува модни скици и започва да се развива като моден илюстратор.

4. Жените – спасителите на живота на Диор

Когато е едва 14-годишен, гледачка прави предсказание по дланта на дизайнера. Тя му казва, че жените ще бъдат добри с него и благодарение на тях ще успее в живота. Нестандартното предсказание се сбъдва през 1947 година, когато Кристиан Диор добива световна слава като един от най-добрите модни дизайнери. През 1955 година, Christian Dior отговарят за над 50% от износа на изделия от френската висша мода.

Диор1

1949 година, Кристиан Диор демонстрира с шивашки метър своята революция в скъсяването на дължините, Снимка: Getty Images

5. Цветя! Навсякъде цветя!

Кристиан Диор израства в семейния дом в Гранвил, където майка му поддържа забележителна градина от цветя. Като малко дете, Диор е изключително увлечен от каталозите с цветя, а страстта му към флоралните елементи го води през целия му професионален път.

6. Christian Dior – началото за Ив Сен Лоран

След смъртта на Кристиан Диор през 1957 година, когато е 52-годишен, Ив Сен Лоран поема управлението на модна къща Christian Dior. Именно той спасява наследството на своя учител от фалит, но през 1960 година бива уволнен. Стресът го вкарва в болница, а в последствие завежда дело срещу модната къща, което печели.

7. Кристиан Диор бил много суеверен

От гледачка на ръка до спазване на много поверия – животът на дизайнера винаги е бил белязан от предсказания. Именно заради суеверие, във всяко негово ревю има поне по един модел, инструктиран да носи букет от бели лилии, а консултациите са включвали и гледачки на карти таро.

8. Войната и Диор

През Втората световна война Dior обличат жените на германските нацистки офицери. Той е бил обвиняван и в използването на твърде много плат за облеклата.

9. Диор – първият със запазване на името като марка

През 1949 година Кристиан Диор става първият дизайнер, който запазва името си като марка за голям набор от аксесоари като вратовръзки, кожи и чанти. Той бива критикуван за това, тъй като се е смятало, че по този начин ще обезцени висшата мода. Въпреки това, решението му се оказва доходоносно за модната къща, като не след дълго и останалите модни брандове следват примера му.

Диор3

Етикет на яке, 1951 година, малко след запазването на името като марка. Якето е част от колекцията "New Look"от 1949 година, Снимка: Getty Images

10. Мистериозната смърт

Никой не знае със сигурност как е починал Кристиан Диор. Факт е само, че той си отива през 1957 година, когато е на 52 години. Официалната версия е, че е получил сърдечен удар, макар че циркулират версии от задавяне с рибена кост до удар по време на игра на карти.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

анонимен ( преди 4 години )
Oho Boho ( преди 4 години )
Интересни факти, особено за жените на нацистите и да не забравя- специално до коментар 1: Барай меча, овчар!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
h314 ( преди 4 години )
Много тъпо е нескопосано написан текст, липсват факти, както и ясно личи невежеството на автора по темата. Не трябва ли да се проучат нещата преди да се пише, особено, когато се пише за големи личности, променили областта, в която творят?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар