IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наоми Кембъл на 50!

22 май 2020 12 30

Моделът, който написа история

Снимка: БГНЕС

Наоми Кембъл е на модния подиум през по-голямата част от живота си. Тя е една от дамите, които са „виновни“ за създаването на понятието супермодел и е единствената чернокожа в тази група. Кариерата ѝ се простира през десетилетия, превръщайки я в едно от най-разпознаваемите лица в света. 

Родена в южната част на Лондон, Кембъл се записва да учи в академията „Italia Conti“, която предоставя различни дисциплини и театрално обучение в средното образование. Появява се в музикалните клипове на Боб Марли и групата „Culture Club“ преди да подпише първия си договор в модната индустрия. Тогава Наоми е само на 15.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Naomi Campbell (@naomi) on

Кариерата ѝ бързо потегля нагоре и точно преди да навърши 16 години, бъдещата звезда се появява на корицата на британския Elle, тъй като първоначалният модел се отказва. Това поставя началото на едно приключение, което пише история и показва на света, че чернокожите жени също имат място под слънцето.

През 1988 година Кембъл се превърна в първия чернокож модел, който застава на корицата на британския „Vogue“, а след това краси и френската версия на списанието. Историята разказва, че близкият ѝ приятел – Ив Сен Лоран, е заявил на „Vogue“, че ще оттегли рекламата си, ако списанието отказва да постави чернокожи модели на кориците. 

Следващата година се появява на корицата на американския „Vogue“, и това е първият път, в който чернокож модел застава на първа страница на септемврийския брой. Именно той е най-важното и най-голямото издание всяка година. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Naomi Campbell (@naomi) on

Изправена пред расова дискриминация, Кембъл получава подкрепа от своите приятели и колеги. По-късно тя цитира Кристи Търлингтън и Линда Еванджелиста, които казват на Dolce & Gabbana: „Ако не наемете Наоми, няма да работим с вас“. През 1997 година „The Guardian“ цитира супермодела, който заявява, че в модната индустрия има предразсъдъци и това е проблем, с който трябва да се справим.

„Този бизнес е свързан с продажба, а русите и синеоките момичета са това, което се купува“.

Кембъл обаче показва, че може да се бори със стереотипите и натрупва впечатляващ списък с рекламни кампании, в които участва. В биографията ѝ се виждат колаборации с Versace, Ralph Lauren, Dolce & Gabbana и Louis Vuitton. В допълнение, Наоми е обявена за лице на Yves Saint Laurent. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Naomi Campbell (@naomi) on

Супермоделът е заставал пред обективите на едни от най-добрите фотографи в света – Марио Тестино, Патрик Демаршелие, Ричард Аведон и много други. През 1999 година тя подписва първия си козметичен договор с Cosmopolitan Cosmetics и пуска няколко свои аромата на пазара. През ноември на същата година Кембъл позира с 12 други топмодели за корицата на първия „Vogue“ за 2000 година.

Изданието носи името „Модерни музи“, а снимките са заснети от Ани Лейбовиц. Следващия месец Наоми се появява на корицата на „Playboy“. През 2002 година тя беше замесена в голям съдебен скандал с „Daily Mirror“ за публикуване на снимки от напускането ѝ на среща на анонимните зависими.

След няколко обжалвания съдът се произнесе в полза на Кембъл. Тя многократно е търсила лечение както за проблемите си със зависимостта, така и за справяне с гнева. Супермоделът трябваше да извършва общественополезен труд след като нейният асистент завежда дело срещу нея.

 

През 2005 година Кембъл започна благотворителна кампания, която организира модни ревюта за набиране на средства в полза на пострадалите от урагана Катрина през 2005 година., терористичните атаки в Индия през 2009-а, земетресението в Хаити през 2010-а и земетресението в Япония през 2011-а. Досега фондацията ѝ е събрала над 4 млн. паунда за различни организации. Кембъл също така събира средства и за борбата с рака на гърдата и започна инициатива за борба с бедността в Бразилия. Тя е дарила средства и за политическата партия на покойния Нелсън Мандела. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Naomi Campbell (@naomi) on

През 2019 година Кембъл бе удостоена с наградата „Модна икона“ на Британския съвет за мода.

Днес Наоми Кембъл става на 50 години и може спокойно да се нарече „Човекът, който промени модата“.  

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

Смешно.. ( преди 3 години )
Обръснала се е, намазала се е ...голяма работа хиляди и по-красиви го правят всеки ден. Освен това и е слаба, та не може даже и фантазии да предизвика! Влезте в метрото или автобус, десетки по-симпатични жени има вече!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Траян ( преди 3 години )
Стара риба....и жена няма - ама аз все пак предпочитам агнешко.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар