IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо кралица Елизабет II винаги носи перли?

5 август 2020 10 30

Причината е семейна традиция, която датира от хиляди години

Снимка: БГНЕС

Независимо какъв е поводът, кралица Елизабет II рядко излиза без любимото си бижу – перлената огърлица. 

„Перлите са традиционни за кралиците и се носят от хиляди години – никога досега не е имало кралица, която да не носи перли“, казва Лесли Филд пред списание People. Тя добавя, че тези бижута са редки, красиви и луксозни и придават класа на всеки, който се сдобие с тях. 

Кралицата има доста голяма колекция от перли. В двореца може да видите както едноверижни аксесоари, така и колие с шест нишки, което е подарено на Елизабет II, когато тя е на посещение в Катар. Но дизайнът, който носи най-често, е класически, направено от перли, които се считат за семейно наследство. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Queen Elizabeth II UK ?? (@queenelizabethiiuk) on

„Това е огърлицата, която тя смята за най-подходяща и иска да я носи всеки ден. Така са правили майка ѝ и баба ѝ преди време“, обяснява Филд. Според нея, кралицата не би носила диамантено колие, защото традицията повелява на врата ѝ да бъдат поставени перли.

Колието е изработено от естествени перли, а закопчалката е с диамант и е подарено на кралицата малко след като тя сяда на трона. Тя залага на него, когато отправя редки телевизионни обръщения към нацията, включително и това през април, в което тя говори за пандемията от коронавирус и увери народа си, че заедно ще се справят с кризата.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Queen Elizabeth II UK ?? (@queenelizabethiiuk) on

Огърлицата се появи и по-рано през месеца, когато монархът присъстваше на виртуална среща с членове на въоръжените сили, както и на сватбената церемония на принцеса Беатрис. 

Според Филд, любовта на кралицата към перлите се ражда още от ранна възраст, благодарение на семейната традиция, започната от нейната прабаба – кралица Виктория. „Тя е давала на дъщерите и внучките си по една перла на всеки техен рожден ден, така че до навършването на 18 години те имаха достатъчно за направата на колие“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Queen Elizabeth II UK ?? (@queenelizabethiiuk) on

Бащата на Елизабет, крал Джордж VI, продължава традицията и ѝ подарява тънка платинена верига и към нея добавя по две перли за всеки рожден ден. През 1935 година, по случай своя сребърен юбилей, дядото на кралицата – Джордж V, отново подарява перли на внучка си. 

Тогава тя получава колие от три нишки, а пък сестра ѝ – принцеса Маргарет, получава подобно, но с една нишка по-малко. Двете носят подаръка си по време на коронацията на родителите си през 1937 година, усмихвайки се от балкона на Бъкингамския дворец. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Queen Elizabeth II UK ?? (@queenelizabethiiuk) on

Самата кралица носи перли в деня на сватбата си през 1947 година, избирайки шикозен дизайн с две нишки. Смята се, че колието е било направено от две отделни парчета, които съдържат някои от най-старите перли в колекцията на Елизабет II. Преди това тя носи подобна огърлица, когато обявява годежа си с принц Филип.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари