IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мода по етикет: Какви правила трябва да спазват кралските особи?

20 октомври 2020 18 00

Начинът на обличане също се спазва стриктно

Снимка: БГНЕС

Дори и да не сте големи фенове на британското кралско семейство, поне веднъж сте попадали на новини за него. През последните няколко години членовете му попадат все повече в медийното пространство, благодарение на пищните сватби, раждането на наследници на короната и отказването на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл от привилегиите и задълженията на кралски особи.

Преди двамата да се преместят в Лос Анджелис, те бяха следени стриктно от модните критици, които често сравняваха стила им на обличане с този на принц Уилям и Кейт Мидълтън. Четиримата винаги са изглеждали безупречно и много хора смятат, че им е изключително лесно да си избират красиви тоалети. Все пак, кой би отказал да облича кралски особи?

Всъщност, реалността е доста по-различна. Както всичко в двореца, така и облеклото се избира по установен протокол, който не бива да се нарушава. Има няколко ограничения, отнасящи се за всички кралски особи. Ето най-големите разкрития за кралския дрескод.

1. Не носиш черно, освен ако си принцеса Даяна

Не очаквайте да видите кралска особа в черно на дневно събитие, защото това не се случва често. „Като цяло се смята, че черното обикновено се носи в траур, въпреки че принцеса Даяна от време на време носеше подобни тоалети за вечерни ангажименти, а Кейт Мидълтън също си позволява подобен избор“, казва Александра Месерви пред InStyle.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Duke and Duchess of Cambridge (@kensingtonroyal) on

Имаше случаи, когато Меган също наруши това правило, но кралицата отново си затвори очите. Според кралски експерти, Елизабет II е започнала да позволява повече на своето семейство, защото разбира, че епохата е различна и не може да ограничи модните избори на младите. 

Все пак, черното е задължително за погребения и цветът важи за абсолютно всичко – от дрехата до аксесоарите.

2. Отдаване на почит към посещаваните страни    

Носенето на емблемите или цветовете на страната, която кралското семейство посещава, е обичайна практика при пътувания в чужбина. „Обикновено те се опитват да направят комплимент на приемащата държава, като включат национална птица, цвете или цвят в облеклото“, казва Месерви. 

Кралица Елизабет II и принцеса Даяна бяха перфектни в това отношение. Те винаги вплитаха в своя тоалет нещо характерно за страната, на която са гости. 

3. Обикновените правила

Другите правила се считат като нещо, което всеки знае. Например, полите са позволени, ако са достатъчно широки, за да може да се върви спокойно с тях; панталоните обикновено са за случайни събития, а не за официални такива; шапките не трябва да закриват голяма част от лицето, за да може обществеността да види кралските особи; и обувки, които са достатъчно удобни, за да се стои с часове в тях. 

Меган Маркъл често беше критикувана за избора си на обувки, когато още беше част от кралското семейство. Модните критици заявиха, че тя трябва да залага на по-ниски токчета, за да не се изморява от безкрайните разходки. 

4. Искрящите цветове

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Duke and Duchess of Cambridge (@kensingtonroyal) on

Те са задължителни, когато кралските особи се срещат с много хора или вървят заедно с тълпата по време на празници. Това се прави като предпазна мярка, за да може принцовете и принцесите да се открояват сред множеството. Правилото е особено важно за кралицата, която във всеки един момент трябва да бъде забелязвана от своята охрана. 

5. Чорапогащници с телесен цвят

Въпреки много разпространеното разбиране че чорапогащниците с телесен цвят са кралско правило, изисквано от самата кралица Елизабет, Месерви казва, че това просто не е вярно и има общо с прищевките от всякакъв вид традиция. Тя казва, че кралиците и херцогините са свободни да избират какъвто и да е цвят чорапогащник, но просто телесните вървят най-добре с всички тоалети.

6. Жените не носят панталони за официални събития

Въпреки че Меган Маркъл обичаше да нарушава тази традиция, жените от кралското семейство не трябва да носят панталони или панталонени костюми за официални събития. Отклонение от това е правила понякога Биргит, херцогиня на Глостър и принцеса Ан. 

7. Отношението също е важно

Когато феновете отиват на кралски събития, за да видят лично известното семейство, често им се налага да чакат с часове, преди да сбъднат мечтата си. Често се налага да се чака под леден дъжд или силно слънце, за да може да се докоснеш до част от кралското семейство. Именно затова всеки член трябва винаги да е усмихнат и да е облечен добре. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Duke and Duchess of Cambridge (@kensingtonroyal) on

„Това е знак на уважение към всички онези, които чакат дълго, само за да им пипнат ръката“, казва Месерви. 

8. Залагат на британски дизайнери

„Мисля, че всички се опитват да използват модели на британски дизайнери, което е чудесно“, споделя експертът. Месерви добавя, че младите членове на семейството налагат все по-нови тенденции и вкарват свеж полъх в гардероба на двореца. Те залагат на малко известни дизайнери или на такива, които току-що прохождат в индустрията. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Duke and Duchess of Cambridge (@kensingtonroyal) on

Принцеса Даяна и херцогиня Камила бяха едни от първите, които започнаха тази традиция, която се продължи от Кейт и другите дами. Кралското семейство е едно от най-популярните в света и техният избор винаги влияе добре на дизайнерите.

9. Тъканите се избират внимателно

Всяко парче плат, избрано за носене по време на кралско посещение, се подбира внимателно чак до суровините, използвани за направата на дрехите. „Грижата за гардероба е много важна и персоналът върши невероятна работа“. Месерви казва, че младите дизайнери понякога забравят колко трайни трябва да бъдат дрехите и тогава се намесват личните стилисти на семейството.

Материал като коприна, който не се смачква толкова, помага на членовете да изглеждат добре по всяко време, тъй като те биват снимани от различни ъгли. Освен коприната, вълната също е предпочитана тъкан. Дизайнерите трябва да избягват прекаленото съдържание на лен, за да се избегне неприятното намачкване.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess Of Wales|Fan Account (@ladydiana__ir) on

Пример за недобра изработка е сватбената рокля на принцеса Даяна. Тя, сама по себе си, е красива, но се намачка поради липсата на опит. Дизайнерите след това бързо се научиха от грешката си, но бяха ужасно критикувани по онова време. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари