IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иман – жената, оставила дълбока следа в света на модата

21 октомври 2020 18 00

Тя е била муза на Джани Версаче, Ив Сен Лоран и други дизайнери

БГНЕС

В средата на 70-те години тя стъпва на модния подиум и се сблъсква с по-различното отношение към чернокожите манекенки. Въпреки трудностите, бързо си пробива път до кориците на най-големите списания. Нейният африкански чар бива признат от редица световноизвестни дизайнери, за голяма част от които тя е истинска муза. Години по-късно, когато спира да се снима и иска да започне нов живот, тя вдъхновява известния певец Дейвид Боуи. Тя е Иман – модел, актриса, тв водеща и филантроп, която дори и на 65 години изглежда невероятно. 

Коя е Иман и каква е връзката ѝ с модата? 

Тя е родена на 25 юли 1955 г. в Могадишу, Сомалия. Цялото ѝ име е Зара Мохамед Абдулмахид, но по-късно, по настояване на дядо ѝ, сменят първото с Иман. В превод от арабски думата означава „вяра“. 

Баща ѝ е дипломат и бивш посланик на Сомалия в Саудитска Арабия, който можел да има повече от една жена, но никога не пожелал. Живеел в сговор с майка ѝ, която е лекар по професия – гинеколог. Освен нея, двамата отглеждали още две момчета и две момичета. 

„Мама често ми казваше: „Иман – това не е просто име, а цяло предложение, след него не е нужно да обясняваш или да говориш много, просто се научи да го произнасяш правилно и знай цената си“, разказва тя за специфичното си име. 

За да получи по-добро образование и да не живее в мюсюлманска страна, където жените нямат големи права, момичето е изпратено в интернат в Египет. 

„Аз съм мюсюлманка и Египет беше много прогресивно място. Там момичетата като мен можеха да ходят на училище. Напълно се влюбих в хората и в културното наследство, което далеч надхвърля пирамидите“, разказва Иман за ученическите си години далеч от родината. 

Прекарвайки четири години в Египет, Иман е запленена от звездите Ум Кулсум (актриса) и Фатен Хамама (певица), чийто стил на обличане и поведение в обществото оказват силно влияние върху бъдещата ѝ кариера. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от IMAN (@the_real_iman) на

За да се издържа като студентка, сомалийката работи като преводач. Тогава говори свободно пет езика – арабски, сомалийски, английски, френски и италиански. Завършва политически науки в университета в Найроби, Кения. След това влиза в Сорбоната в Париж, но така и не успява да продължи образованието си, защото ѝ предлагат работа в съвсем друга насока. 

Фотограф открива качествата ѝ за модел 

Като студентка тя попада на американския фотограф Питър Беърд. Той я среща на улицата и ѝ казва, че има качества, но тя доста се двоуми дали да застане пред обектива му. Съгласявайки се да ѝ направи няколко пробни снимки, тя си проправя пътя към света на модата и първата ѝ корица – за модната библия Vogue през 1976 г.  

По-късно моделът споделя, че преди тяхното запознанство тя дори не била разлиствала Vogue, защото не се интересувала от подобни списания, а четяла предимно изданията Time и Newsweek. Не приела предложението веднага, защото не познавала човека и мислела, че той иска просто да снима голото ѝ тяло или да я направи проститутка. Когато Беърд ѝ казал, че ще ѝ даде 8 000 долара, тя решила да пробва, защото със сумата можела да си плати таксата в университета. 

Фотографът получава поздравления за снимките с Иман, но след това му трябват няколко месеца, за да я убеди да замине за Ню Йорк и да започне да работи като модел. Той дори разпространява непоказвани нейни кадри и информация до медиите, за да научат повече хора за уникалната ѝ красота. Позволява си да напише, че я открил в джунглата, след което тя не може да повярва как хората взимат за чиста монета всяко нещо, което им се каже.

Муза на не един известен дизайнер

През 1975 г. Абдулмахид пристига в Америка. Интересът към нея е голям и тя получава куп предложения за работа. За да разбере какво мислят американците за нея, на първите си пресконференции тя се прави, че не знае английски. 

„Този опит ме научи на много неща за САЩ. Хората ме описваха така, сякаш не съм човек, сякаш идвам от друг свят. Казаха, че съм екзотика... Папагал е екзотика, аз съм човек“, разказва тя пред Vogue Arabia. 

Постепенно Иман се сблъсква със стереотипите в обществото и разбира, че чернокожите модели са с по-ниско заплащане в сравнение с останалите. Тогава тя се сеща за думите на нейната майка, която преди години я съветва да цени себе си и да не говори празни приказки. 

„Започнах да отказвам ангажименти, докато не ми предложеха адекватен хонорар. Не бива да се боиш да се откажеш от онова, с което не си съгласна вътрешно“, споделя тя пред Interview Magazine. 

Освен за Vogue, моделът се снима за почти всички други известни списания. Тя става муза на редица известни дизайнери като Джани Версаче, Келвин Клайн, Исей Мияке, а Ив Сен Лоран дори ѝ посвещава цяла колекция, която нарича „Африканската кралица“. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от IMAN (@the_real_iman) на

„Тя разшири определението за красота... Тя направи земността чувствена. Помогна да превърнем модата в забавление, а моделите в личности“, пише за Washington Post модният редактор Робин Гиван, която е пленена от екзотичния външен вид на Иман. 

Освен на Versace, през годините иман е лице на Donna Karan и St. Laurent, благодарение на което работи с най-добрите фотографи в света. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от IMAN (@the_real_iman) на

Пробва се в киното и на телевизионния екран

Иман има няколко роли в известни филми, най-големият от които е “Стар Трек VI: Неоткритата страна“. Ще я запомним и с епизодични участия в сериала „Маями Вайс“. През 2000 г. пък става водеща на модното шоу на Bravo TV, наречено „Project Runway Canada“. 

Като известен емигрант тя успява да убеди Би Би Си да снима документален филм за Сомалия през 1992 г. Чрез него тя иска да повиши осведомеността на хората за страната и да набере повече международни помощи. 

„Хората се вцепеняват, когато виждат картина след картина, година след година, хора, които гладуват. Исках да покажа, че не са нация от просяци, а имат своя религия, култура, музика, надежда да са все още там“, разказва тя за проекта си.

Мъжете в живота на Иман

„Когато бях млада, се стремях към неща, които днес вече не искам. И сегашното поколение е такова. Момичетата от поколението на дъщеря ми искат да са като всички останали. Когато аз самата навлязох в зряла възраст, осъзнах, че всичко, което НЕ искам, е да бъда като всички останали!“, споделя моделът пред испанския Vogue, говорейки за грешките, които е правила. Една от тях е прибързаният ѝ брак със сомалиеца Хасан, когато тя била едва на 18. Няколко години по-късно, когато тя решава да стане модел и заминава за САЩ, той приключва. 

Друг мъж, с когото Иман живее и после подписва, е баскетболната звезда Спенсър Хейууд през 1978 г. От него тя има дъщеря – Зулека. Те се развеждат през 1987 г., но се карат за попечителството над детето. Две години по-късно моделът решава да прекрати кариерата си и се занимава със свой собствен бизнес. 

„Продадох апартамента си; прекъснах контактите си в Ню Йорк, освен с приятелите си, така че никога няма да имам оправданието че когато нещо се обърка, мога да се върна към това отново. Мисля, че взех едно от най-добрите решения, които някога съм вземала за себе си.“, разказва тя за своя избор. 

За да започне начисто, Иман се мести да живее в Лос Анджелис. Там през 1990 г. се запознава с нейната най-голяма любов – Дейвид Бауи. Двамата били на парти, където певецът направо си изгубил ума по нея. Говорейки пред Independent, тя не крие, че не била очарована от него, защото не искала да бъде с някого, който е толкова обсебващ. Въпреки това се съгласява да отиде на среща със звездата. 

„Помня как веднъж, докато пресичахме улица, връзките на маратонките ми се развързаха, а Дейвид коленичи до мен, по средата на движението, за да ми ги върже. Тогава си помислих: „Този човек ще ме пази“, разказва Иман за техните най-хубави мигове. 

През 1992 г. изпълнителят и моделът се женят, но сватбата им не протича по план. Заради проливния дъжд се налага да променят мястото на тържеството и спасяват част от украсата. Булката гледала небето и си мислела, че няма да ѝ върви. Тогава до нея се доближил Джанкарло Джамети, партньорът на Валентино, който я успокоил: 

„Синьора, всичко ще бъде прекрасно, дъждът е добър знак. Ще бъдете женени 50 години“. 

Може би малцина знаят, че на бракосъчетанието им във Флоренция звучи „Калиманку Денку“ в изпълнение на българската народна певица Янка Рупкина. 

Двойката прави неуспешни опити за дете няколко години. През 2000 г. когато Иман е вече на 45, ражда момиченце, което нарича Александрия. 

„Приятелките ми се шегуват, че с името Александрия Захара Джонс тя трябва да стане или писателка, или стриптийзьорка“, шегува се тя и уточнява, че толкова обича Египет, че името на дъщеря ѝ е свързано с древния град. 

Истинското им щастие е помрачено от тежка диагноза

Иман и

БГНЕС

„Дейвид никога не влиза в спор. Той е британски джентълмен до мозъка на костите си. Когато назрява скандал, предпочита да си мълчи. Аз съм тази, която избухва. А как само успява да ме разсмива – всеки път, всеки път… Мога да го сравня с ходещо кабаре“, споделя тя за брака си с певеца, който в един момент дори обявява, че спира да прави турнета, за да отделя повече време на своето семейство. 

Говорейки за чувствата си към своя съпруг, Иман разказва, че двамата винаги са били като двойка влюбени колежани. Те не се интересували от хорското мнение и се стремели да опазят личния си живот далеч от медиите. 

Истинското щастие на Дейвид и жена му е помрачено заради тежка диагноза. Той научава, че има рак на черния дроб, но крие за болестта дори от най-близките си приятели. Всички мислят, че непрестанната му умора се дължи на тежките репетиции за бродуейския мюзикъл „Лазар“. 

Бауи умира на 10 януари 2016 г. в Ню Йорк, а новината за кончината му е изненада за всички – както за близки, така и за неговите колеги и фенове, които дори не подозирали, че 18 месеца по-рано той започнал да се бори с рака. 

„Чувствам се много самотна и съм сигурна, че никога няма да се омъжа повторно. Онзи ден си говорихме с една позната и споменах съпруга си. „Имаш предвид покойния ти съпруг?“, побърза да ме поправи тя. Не, отвърнах аз, сегашният ми съпруг, защото той завинаги ще си остане такъв“, споделя тя след смъртта му пред Net-a-Porter.

С какво се занимава Иман в момента? 

Още през 1994 г. моделът стартира собствена линия козметика. След като се разочарова от това, че няма достатъчно продукти за тъмнокожи като нея, тя създава своя специална серия. 

„Отивах до гишетата за козметика, за да си купя две или три основи и пудри. След това се прибирах вкъщи и ги разбърквах и смесвах, преди да измисля нещо подходящо за моя нюанс кожа“, казва тя по повод своя опит с традиционна козметика за бели жени. 

Първата колекция на Iman е подходяща за испанки, азиатки, индианки, както и тъмнокожи, като се продава в магазинната мрежа в САЩ. Много брандове също използват тази ниша и пазарът бързо се насища. След първата година от бизнеса с козметика, красивата сомалийка разбира, че трябва да промени нещо, за да не работи на загуба. 

За няколко години моделът успява да развие компанията си и да направи сътрудничества, с които да разшири дистрибуторската си мрежа и увеличи своите постъпления от продажби. През 2001 г. тя пише първата си книга – „Аз съм Иман“, а четири години по-късно създава „Красотата на цвета“, в която разказва за модния подиум, личния си живот, козметичната си линия и инициативите ѝ. 

Днес Иман управлява сама профилите на Iman Cosmetics в социалните мрежи. Освен козметиката от нейната марка, тя продава успешно бижута, чанти и други аксесоари. Макар и на 65, тя изглежда невероятно и със стила си на обличане е вдъхновение за много жени на различна възраст. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари