IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Жизел Бюндхен, Наоми Кембъл и други супермодели са били открити?

22 октомври 2020 18 00

Всеки трябва да започне отнякъде

Снимка: БГНЕС

Модната професия е една от мечтаните за всяко момиче. Да се разхождаш с красиви дрехи пред погледите на най-известните хора в света и да ти плащат за това си е направо подарък. Дамите и господата, които виждаме всеки ден по модните подиуми и в рекламите винаги са ни служили като вдъхновение за тоалетите, които да носим през всеки сезон. 

Но разходката по подиума не е толкова лесна. За да стигнат до известни марки и милионните сделки, моделите трябва да тренират усърдно, да се подлагат на строги диети и най-важното – да изглеждат красиви. През последните години разнообразието в модната индустрия става все по-голямо и виждаме жени и мъже от всякаква култура и с различно телосложение. Дизайнерите вече не правят дрехи само за слабите, което се приема изключително добре от феновете. 

Всеки известен модел обаче е тръгнал отнякъде. Някой го е забелязал и му е дал шанс да започне своята кариера. Изкачването по стълбицата на успеха вече зависи от таланта и отдадеността на всеки. Синди Крофорд, Жизел Бюндхен, Наоми Кембъл и още известни имена от модата някога са били обикновени момичета. След това, както се казва, всичко е история.

Ето как някои от най-известните топмодели са били открити.

1. Синди Крофорд

Синди БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Преди да краси кориците на множество модни списания, Крофорд е била скромно момиче, живеещо в малкия град ДеКалб в Илинойс. Докато един ден фотограф не я помолил да я снима около басейн за местно издание. Така се ражда интересът на Синди към модата и тя решава да замине за Чикаго. В големия град моделът подписва с агенцията „Elite“ и започва бавно да върви към световна слава.

2. Жизел Бюндхен

Един от най-високоплатените модели в света, Жизел Бюндхен, е открита по доста интересен начин. Докато си похапва сандвич в търговски център в Сао Паоло, Бразилия, тя е забелязана от модни скаути, които набират момичета за конкурс. Това, което направило впечатление, била височината на момичето – 182 см. 

Жизел БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Жизел прави дебюта си на модния подиум на 14 години, след което показва красотата си в Ню Йорк и Европа. На 16 вече е част от моделите на Оскар де ла Рента, а година по-късно участва в модното дефиле на марки като „Alexander McQueen“, „Dolce & Gabbana“ и „Versace“. 

Освен успешната си модна кариера, Бюндхен може да се похвали и с кратки роли във филми като „Дяволът носи Прада“, „Такси“, както и със собствена книга – „Уроци: Пътят ми към смисления живот“. 

3. Наоми Кембъл

Кембъл е била само на 15 години, когато скаутът на компания „Pennington Models“ Бет Болт я открива. „Една жена дойде при мен и ме попита дали някога съм мислела да ставам модел. Първоначалната ми реакция беше изненада и щастие“, казва Наоми пред Guardian. 

Бъдещата модна кариера на момичето предизвиква спор у дома. Майка ѝ иска Кембъл да остане и да завърши училище, но тя решава да тръгне по своя път и се свързва с Бет. На срещата между двете, Болт разделя косата на Наоми на път, гримира я и я качва на покрива на сградата, за да направи няколко черно-бели снимки. Тогава моделът е още с училищната си униформа. 

Кембъл БГНЕС

Снимка: БГНЕС

„Тогава мама каза, че може да стана модел, ако това не пречи на ученето“, допълва звездата. През 1990 година Кембъл е провъзгласена за мегамодел. Освен това тя се превръща в един от най-добрите модели за 90-те години и става лице на множество модни марки. Наоми се превръща и в първия чернокож модел на корицата на Vogue.

4. Кейт Мос

Модният скаут Сара Дука открива 14-годишната Мос, която по това време се кара с баща си на летище „JFK“ в Ню Йорк. Дукас се качва на полета им до Англия и веднага щом предупреждението за предпазните колани е премахнато, се приближава до семейството. 

Кейт Мос

Снимка: БГНЕС

През 90-те години сътрудничеството на Мос с „Calvin Klein“ я довежда до статут на модна икона, след като дебютира с т. нар. „Хероин шик“ - визия, популярна през миналия век, характеризираща се със светла кожа, тъмни кръгове под очите, много слабо тяло, червено червило и жилава коса. Кейт прекарва десетилетието, доминирайки модните дефилета, рекламните кампании и списанията, превръщайки се в един от най-желаните модели.

След като слиза от подиума, Мос основава модна агенция и сбъдва мечтите на по-младите модели и дизайнери. 

5. Уини Харлоу

Харлоу е открита за пръв път от Тайра Банкс в социалната мрежа Instagram. Тогава известната моделка и водеща я включва като състезателка в следващото издание на „Следващият топмодел на Америка“. Уини се класира на шесто място, след като печели втори шанс след първоначалното си елиминиране.

Уини харлоу

Снимка: БГНЕС

Оттогава тя се включва в дефилета на марки като „Marc Jacobs“, „Tommy Hilfiger“ и беше избрана за един от моделите на „Victoria's Secret“. Харлоу също така използва славата си, за да говори открито за витилиго – кожното заболяване, което причинява появата на бели петна. Самата тя страда от него. 

6. Алесандра Амброзио

Тя започва да ходи на уроци за модел, когато е още на 12 и живее в Бразилия. Включва се в редица конкурси и две години по-късно е избрана за финалист в състезанието „Elite Model Look“. Останалото, както казват, е история.

Амброзио БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Амброзио се появява в различни рекламни кампании за марки като „Balmain“ и „Dolce & Gabbanna“, но най-известна става с участието ѝ в ангелското шоу на „Victoria's Secret“. Тя се включва в цели 17 издания, като през 2018 година за последен път слага крилата.

7. Карли Клос

Много преди да се разхожда пред звездните погледи, Клос е участвала в благотворително модно шоу в  родния си град. След това, на 15-годишна възраст, тя прави дебюта си на Седмицата на модата в Ню Йорк, участвайки в шоуто на „Calvin Klein“. 

“Откриха ме на 13 години в търговски център в Сейнт Луис. Всъщност дотогава все още не се бях качвала на самолет“, казва Клос пред CBS през 2015 година. След като лети за първи път, тя участва в Седмиците на модата в Лондон, Париж и Милано. Включва се в екипа на „Oscar de la Renta“, „Versace“ и „Diane von Furstenberg“. 

Карли Клос

Снимка: БГНЕС

През 2015 година тя създава програмата „Kode with Klossy“, която подпомага момичетата, които се интересуват от компютърни науки и искат да развият кариера в технологичната сфера.

8. Бехати Принслу

„Бях в Кейп Таун на ваканция с баба и дядо. Докато пазарувахме в един магазин, един мъж се приближи до мен и ме попита дали съм модел. След това написа телефонния си номер на една хартия и ми го даде“, казва Принслу пред Fashionista през 2009 година. След като тримата се прибират у дома, родителите на Бехати не взимат насериозно офертата и не правят нищо по въпроса.

Бехати БГНЕС

Снимка: БГНЕС

За щастие на момичето, следващия път, когато е в Кейп Таун, към нея се приближава Ноел Дука – дъщеря на Сара Дука (да, тази, която открива Кейт Мос), и я моли да се присъедини към семейната модна агенция. Договорът е бил подписан веднага, след което Принслу заминава за Лондон. 

Тя прави дебюта си по време на модното дефиле „Prada/Miu Miu Exclusive“, а после става и един от ангелите на „Victoria's Secret“. Появява се в рекламни кампании за „H&M“, „Nina Ricci“, „DKNY“ и „Nine West“. 

9. Барбара Палвин

Барбара Палвин

Снимка: БГНЕС

През 2006 година Палвин и майка ѝ се разхождат по улиците на Будапеща, когато човек от агенция „Icon Model“ ги вижда и моли момичето да участва в тестова фотосесия. Оттогава Барбара се появява на редица дефилета и корици на списания. 

10. Наталия Водянова

Когато е на 11 години рускинята започва да продава плодове и зеленчуци на пазара. На 15 вече получава собствено място, от което може да печели повече пари за себе си и сестрите ѝ. Кой би предположил, че именно пазарът ще е мястото, на което Водянова ще бъде открита за модната сцена. 

Наталия Водянова

Снимка: БГНЕС

Момичето успява да научи английски само за три месеца, след което се мести в Париж и заживява мечтания живот.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари