IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дрога, депресия и алкохол съсипват модела Марго Хемингуей

26 октомври 2020 18 00

Внучката на Ърнест Хемингуей се самоубива на 42 години

Снимка: David Hume Kennerly/Getty Images

Марго Хемингуей е известен американски модел от 70-те години и внучка на световноизвестния писател Ърнест Хемингуей.

Тя е родена на 16 февруари 1954 г. в Портланд, в семейството на Байра Луиз и Джак Хемингуей, най-големият син на известния американски писател Ърнест Хемингуей.

Шеметната кариера тръгва от Ню Йорк

Шеметната кариера на момичето започва на 19-годишна възраст, когато се премества в Ню Йорк.

Баща ѝ често пътува дотам в командировки и при едно такова пътуване взема Марго със себе си. Те отседнали в известния хотел „Плаза“ и именно там тя се запознава с Ерол Уотсън, успешен бизнесмен и наследник на верига за бързо хранене. Много скоро романсът им започва да набира скорост и след няколко месеца Марго се премества в апартамент в Ню Йорк на 72-ра улица.

Уотсън, който движи в бохемските кръгове, запознава любимата си с влиятелни личности в модата и изкуството като художника Анди Уорхол, певицата Лайза Минели, фотографа Франческо Скавуло, дизайнери, главни редактори на лъскави издания.

Новата реалност

Новата реалност буквално подлудява 19-годишното момиче – от една страна тя е щастлива да бъде в тази среда и в същото време страда от комплекс, че няма да може да се държи по подходящ начин в компанията на известните хора. И тогава Марго започва да злоупотребява с алкохол и наркотици – струвало ѝ се по-лесно да се впише в новия свят.

Скоро Марго се омъжва за Уотсън и животът ѝ започва да се променя с невероятна скорост.

Стройната блондинка бързо се изкачва по стълбицата на кариерата, получава впечатляващи хонорари.

Става лице на известния парфюм Farberge и първият модел в историята, подписал договор за милион долара. Освен това катализаторът за успех е не само писателската кариера на дядо ѝ – Марго се отличава с трудолюбието си, естествения си чар, лекота и безупречни маниери.

Тя снима в списанията Elle, Vogue, Cosmopolitan и Time и след известно време решава да се пробва във филми.
Първата ѝ роля е през 1976 г., но критиците приемат играта ѝ доста скептично. За сметка на това забелязват по-малката ѝ сестра Мариел Хемингуей.

По-късно Марго участва в още няколко филма, но без особен успех.

В същото време на преден план започва да излиза сестра ѝ Мариел, която е приета от обществеността и кинокритиците много по-топло.

Все повече наркотици и алкохол

Паралелно с успешната си кариера Марго е активна и в социалния живот – чест гост е на легендарния нощен клуб „Студио 54“ в компанията на известни личности, дава интервюта, запознава се с нови хора и се радва на успеха си. Но в същото време става все по-зависима от алкохола и наркотиците.

През 1978 г. бракът на супермодела се разпада – според нейното признание Уотсън не е бил най-целенасоченият човек и „ѝ е попречил да изгради кариера“.

Година след развода Хемингуей се омъжва повторно и се мести в Париж. Новият ѝ избраник е режисьорът Бернард Фуше от Венецуела. Повечето нейни приятели определят втория ѝ брак като прибързан и необмислен и се оказват прави.

След шест години двойката се разделя, а Марго изпада в депресия.

Съперничеството със сестра ѝ и избледняващата слава тласкат Марго Хемингуей към депресията, която тя се опитва да заглушава с наркотици, алкохол и успокоителни.

Състоянието ѝ се влошава от здравословни проблеми – през 1984 г. моделът получава сериозна контузия по време на ски в Австрия, а периодът на възстановяване отнема девет месеца. През това време Марго е качила 35 килограма, което слага край на нейната моделска кариера.

Това е повратна точка в живота на Хемингуей – провалът в личния ѝ живот и липсата на пари водят до неконтролирана употреба на лекарства и успокоителни.

Последният успех

Последният успех в кариерата на модела е за списание Playboy през 1990 г. – с приходите Марго успява да изплати дълговете си и временно да остави зависимостите си. Но скоро се връща към обичайния си начин на живот.

Четири години по-късно в интервю за People Хемингуей казва, че от малка е страдала от депресия, булимия и други психични разстройства поради тежкото си детство.

„Тя лъже през цялото време. Вече две години не разговаряме с нея. Цялото ни семейство не иска нищо общо с нея. Време е тя да порасне и да поеме отговорност за собствените си проблеми“, казват родителите ѝ.

През 2015 г. обаче сестрата на Марго – Мариел, публикува своите мемоари, в които потвърждава автентичността на думите на починалия модел.

„Детството ни беше наистина трудно. Баща ми и майка ми бяха алкохолици, правеха жестоки скандали, крещяха, чупеха чинии. Марго беше права“.

Самоубийство или инцидент?

На 1 юли 1996 г. Марго Хемингуей се самоубива, когато е едва на 42 години – тялото е открито от нейния близък приятел. Семейството на момичето не вярва в официалната версия на разследването, вярвайки, че инцидент може да е причината за трагедията.

Полицията обаче не открива доказателства и до днес истинските мотиви и обстоятелства около смъртта на Марго все още остават загадка.

Благодарение на документалния филм на Мариел „Бягство от лудостта“ от 2013 г. светът видя и откъси от видео дневника на Марго, в които тя описва колко трудно ѝ е било да се бори с демоните си:

„Напих се до безсъзнание, след това дойдох на себе си и се замислих как да завърша по-добре живота си. Просто е непоносимо“.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари